Dubbelspår för pendel kan lösa spårbristen

En ny tunnel med dubbelspår för pendeltågen till en kostnad av sju miljarder kronor. Det är Banverkets förslag till hur den så kallade Getingmidjan i Stockholm, spårbristen, ska byggas bort. Ett problem som måste lösas innan Nyköpingslänken kan bli verklighet.

Övrigt2002-02-13 23:51
Det var i slutet av år 2000 som regeringen gav statliga Banverket i uppdrag att planera för en utbyggnad av spårkapaciteten genom centrala Stockholm.
Framförallt gäller det den södra infarten till Stockholms centralstation, som för närvarande bara har två spår.
Mellan Årsta och Stockholms central utnyttjas spåret idag maximalt under högtrafik. Där trängs både Intercitytåg, pendeltåg och godstrafik.
Denna kapacitetsbrist är även ett hinder för en utveckling av tågtrafiken söderut. Bland annat så är en lösning på denna kapacitetsbrist en förutsättning för att snabbjärnvägen från Järna till Linköping, den så kallade Nyköpings- och Östgötalänken, överhuvudtaget ska bli verklighet.
Det förslag som Banverket, efter genomförd förstudie, nu presenterar är en cirka sex kilometer lång tunnel mellan Stockholm södra och Tomteboda norr om centralen.
Det är bara pendeltågstunneln som ger en kapacitet som motsvarar efterfrågan på lång sikt. När pendeltågen får en egen bana genom Stockholm kan också regional- och fjärrtågstrafiken utvecklas, eftersom kapaciteten ökar på spåren till Stockholms central och på stationsområdet, säger Kjell-Åke Averstad, regionchef på Banverkets Östra banregion i en kommentar.
Med en färdigbyggd tunnel där pendeltågen istället kan gå ökar kapaciteten genom Stockholm från 24 tåg per timme och riktning till det dubbla, 48 tåg per timme och riktning.
Två ytterligare förslag fanns. Dels att ett tredje spår söderifrån in till centralen skulle byggas. Och en tunnel från Älvsjö till Tomteboda, den så kallade Kungsholmenbanan.
Tredje spårets kapacitet motsvarar endast efterfrågan på kort sikt och Kungsholmenbanan medför att pendeltågstrafiken delas upp på två linjer, vilket innebär glesare trafik för de flesta resenärerna, säger regionchef Kjell-Åke Averstad.
Tunneln beräknas kosta cirka sju miljarder kronor. Den kan med en byggtid på 5,5 år stå färdig 2011.
Men redan idag finns behov av ökad tågtrafik. När nya Årstabron (vid södra infarten till Stockholms central) står klar år 2004 kan kapaciteten ökas något. Banverket har även studerat en tillfällig ombyggnad av infarten till Centralstationen som tillsammans med signaltekniska åtgärder skulle ge plats för ytterligare några fler tåg vid rusningstrafik. Den sistnämnda ombyggnaden skulle kosta 200 miljoner kronor och stå klar 2005.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om