Dyrare men inte friskare

En Demoskop-mätning i december visade att allmänhetens förtroende för Alliansens sjukförsäkringspolitik var högre än det för oppositionen. Trots den kanonad av ­kritik som under några ­veckor ­jagade socialförsäkrings­minister ­Cristina Husmark Pehrsson (M).
Resultatet var i sig ­anmärkningsvärt, eftersom bilden i mediebevakningen var den av en sjukförsäkring som inte var vatten värd.
Nu ska vi se vad som händer när oppositionen har ”preciserat” sin ­gemensamma version av sjuk­försäkringen. ­Tipset är att det inte förändrar så mycket.

Övrigt2010-01-20 05:00

De rödgröna bjuder på lite gammalt och lite nytt, något lånat, något blått. Mycket utredning och löften på sikt.
Den stora köttbiten är att de lovar att höja taket i försäkringen till 80 procents ersättning upp till en lön på 35 300 kronor i månaden . Det handlar alltså mer om medelinkomsttagarens röster än om försäkringens funktionalitet.

Socialdemokraternas Ylva Johansson säger dock detta till Ekot:
– Man ska självklart väga in individens förutsättningar i att faktiskt kunna få ett annat arbete när man också ställer krav på individen.
Det kan låta vettigt vid första lyssningen. Men det hon säger är att den som är har arbetsförmåga ändå ska fortsätta att gå sjukskriven – om han eller hon riskerar arbetslöshet. Detta är ett systemtänkande där individen anses ”må bättre” av att lämnas ifred i sin sjukskrivning. I sak betyder det att sorteras bort.
Det som har fått hård och delvis väl berättigad kritik är ju att systemen inte har förmått att avgöra vem som är så pass sjuk att han eller hon inte kan arbeta. Den som vill göra göra systemet ”förutsägbart”, vilket de rödgröna hävdar att de vill, behöver visa hur varje läkarbedömning av arbetsförmåga garanteras vara såväl korrekt som likvärdig.
Men varken regering eller opposition vill, förklarligt nog, lägga sig i läkarens bedömning. Alltså kommer försäkringen aldrig att vara helt förutsägbar. Bara mer eller mindre funktionell.
Det rödgröna förslaget är dyrare, men inte friskare. En återgång till de höga sjukskrivningstalen är inte önskvärd, inte heller den svaga rehabiliteringskedjan eller systemet där en förtidspensionär inte hade något privatekonomiskt att vinna på att försöka börja jobba igen så smått.

Regeringen anser att minskade sjukskrivningstal är bra för samhället, för skattebetalarna och för individerna. De rödgröna anser fler kan vara sjukskrivna – och kosta mer för skattebetalarna. Det är ett vägval.
Är medkänsla att ideligen försöka få någon tillbaka till arbetslivet – eller är medkänsla detsamma som att lämna den som är sjukskriven ifred?
Ingetdera synsätt är felfritt eller problemfritt. Det mest konstruktiva är att föredra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om