Dyrköpta erfarenheter av svensk infrastruktur

Lyckligtvis är det så att man betalar ett överenskommet pris i förväg för en tågbiljett. Det hade varit ännu värre om SJ hade sagt ”vi får se” om priset – och ­överraskat med en rejält saltad räkning vid avstigningen.
Så är det i stället när staten investerar i väg och järnväg.

Övrigt2011-01-25 05:00

Få saker är så dyra som väg- och järnvägsbyggen. Riksrevisionen har granskat 28 olika järnvägsbyggen och den genomsnittliga kostnadsökningen var 55 procent av kostnaden för projektet.
Strategiskt placerade vägar och järnvägar av hög standard är guld värda för samhället. Att exempelvis korta restiden med tåg mellan Nyköping och Stockholm från timmen till drygt 40 minuter skulle göra stor skillnad för den som exempelvis behöver tågpendla till och från arbetet.
När staten tar beslut om stora investeringar i järnvägar och vägar i samhällsnyttans namn, gör man det på beräknade kostnader. Det blir oftast betydligt dyrare än så.
Riksrevisionen anklagar i en rapport Banverket för att ha redovisat kostnadsökningar på ett sätt så att de framstår som mindre omfattande än vad de egentligen är. Det är, konstaterar revisionen, svårt att se hur mycket järnväg som egentligen byggs för pengarna. Den bristfälliga uppföljningen gör att man riskerar att göra om dyra misstag, gång på gång.
Problemen har varit kända i decennier utan att något har hänt, påpekar Riksrevisionen, men slår an en lite mer hoppfull ton. Riksrevisorn Claes Norgren hoppas att budskapet ska få bättre fäste hos nya myndigheten Trafikverket, där gamla Banverket ingår. Möjligheterna att bättre analysera osäkerheter och risker i bedömningen av kostnader finns, men det kräver tydliga åtgärder som bättre dokumentation, nya rutiner och vassare uppföljning av enskilda projekt. Det kan låta byråkratiskt, men är ett sätt att identifiera inbyggd ineffektivitet.
Regeringen brukar gärna peka på att den har satsat historiskt stora summor på vägar och järnvägar. I fallet Citybanan, exempelvis, så är även regioner och kommuner med och skjuter till pengar. Det ligger i allas intresse att dessa satsade skattemedel får maximal nytta.
Riksrevisionens kritik är alltså både nyttig och nödvändig. Förmågan till kostnadseffektiva investeringar i modern infrastruktur är en tungt vägande faktor för hur Sverige klarar regionförstoringens och globaliseringens utmaningar.
Det gör att ”ringarna på vattnet” från landets tillväxtmotorer kan bli större och omfatta fler än i dag.
Olof Jonmyren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om