Dyslexi kan inte tränas bort
Gruppen har för närvarande fem personer som samtalar och byter erfarenheter. Samtalsgruppen är organiserad av FMLS Eskilstuna/Nyköpingsgruppen, en förening som tar till vara intressena hos dem som har skriv- och lässvårigheter av olika slag. De samlas varannan tisdag i Handikappalliansens lokal i Nyköping.
Nyköpingsgruppen planerar att ge ut en broschyr med information om vart vuxna och föräldrar till barn med läs- och skrivsvårigheter kan vända sig.
Enligt statistiken, som säger att uppåt tio procent av befolkningen har dyslexi, så borde det finnas flera tusen personer med det handikappet bara i Nyköping. Talar man om personer med läs- och skrivsvårigheter så handlar det om uppåt 20 procent av befolkningen.
Det är alltså inte någon liten grupp som har det här handikappet.
Vår grupp fungerar bra med Eskilstuna men om vi kunde bilda en egen förening skulle vi kunna påverka mer, säger Pamela.
Hon har själv dyslexi, ett handikapp som påverkat hennes liv. Bland annat i yrkesvalet.
Det är fortfarande lite skämmigt, men det beror också på hur man blir bemött och vilken förståelse som visas. Många med de här problemen använder sig av olika knep för att klara sig i olika situationer. Man vill inte visa sitt handikapp utåt.
FMLS har olika mål, och jobbar med information. 1990 blev FMLS ett handikappförbund med cirka 6200 medlemmar och 75 lokalföreningar. Det finns också en europeisk dyslexivecka som börjar i vecka 40. Den kommer att uppmärksammas i Nyköping.
Föreningen jobbar mycket med framtidens läromedel där alla böcker ska ha med en CD. Tanken är att man ska kunna använda flera sinnen, exempelvis kan filmer förstärka budskapet.
Utvecklingen går snabbt, allt fler hjälpmedel kommer och förbättras.
Det är viktigt att dyslexi eller svårigheter upptäcks tidigt och att lärarna får lära sig att se tecknen, säger Pamela. Det kan vara en sådan sak som att barnen har svårt med ramsor och rim. Får man inte hjälp tappar man varje år i skolan och självförtroendet får en knäck. FMLS talar om tillgänglighet i samhället för alla som ett mål för 2010.
Det förekommer regelbundet föreläsningar och utställningar kring dyslexi, bland annat en kongress om dyxlexipedagogik.
Jag skulle önska att lärare kunde få besöka sådana arrangemang som en studiedag, säger Pamela.
Pamela ger exempel på hemsidor, där den som söker istället för att läsa ett protokoll skulle kunna få texten uppläst för sig.
Dyslexi kan inte tränas bort, säger Pamela som brukar ta kungen i försvar om någon skulle raljera om dennes felsägningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!