Effektivt men dyrt med mobil
Med mobiltelefonen kan arbetet många gånger bli effektivare, både på gott och ont. När det allt för sällan blir en stund över för eftertanke, måste man kunna stänga av telefonen med gott samvete, säger kommunanställde Lars Ask.
Men mobiltelefonen har många fördelar, tack vare den kan kommunens anställda sköta sina arbetsuppgifter på ett effektivare sätt.
Många på kommunen anser att det ingår i deras arbetsuppgifter att vara tillgängliga, även om det ibland är med blandade känslor de behåller telefonen påslagen. Lars Ask, avdelningschef på social- mottagningens missbruksavdelning:
Det är lite kluvet. Det är inte enbart av godo eftersom det förväntas att man alltid ska vara nåbar och ibland kan det kanske var lite pressande.
Inför semestrarna samlades de anställdas mobiltelefonnummer in, underförstått att de anställda skulle vara tillgängliga, menar Ask.
Personligen har jag inga problem med att bli uppringd på semestern, men mina anhöriga reagerade. De tyckte väl att jag inte kopplade bort jobbet helt och hållet, säger Ask.
Ibland använder han mobiltelefonen till privata samtal.
Det vore ohållbart att bära med sig både en privat och en tjänstetelefon, säger Ask och tillägger att han gärna skulle se att det gick att ordna ett prefix som han kunde slå innan han ringde privata telefonsamtal, på så sätt skulle de privata samtalskostnaderna kunna redovisas och dras från lönen.
Anna Gezelius är enhetschef på äldre- och handikappomsorgen. Hon har haft tjänstetelefon i cirka tio år. I genomsnitt tar hon emot mellan fem och tio samtal per dag. Ibland får hon samtal efter arbetstid.
Är det akuta ärenden tycker jag att det är okay, men annars kan det kännas lite onödigt.
Hon ringer inte så mycket med telefonen själv utan använder den mest som telefonsvarare. Mobiltelefonens fasta kostnader är högre än de för samtalen.
Som jag använder telefonen är den bra, men jag tycker inte det är bra när folk lämnar sin telefon påslagen under till exempel möten, säger hon.
Sten Karlsson, kommunens inköpschef, är en av de 550 kommunanställda som har mobiltelefon:
Det ingår i min tjänst att var nåbar. Och ringer jag tjänstesamtal när jag är ledig, då använder jag mobilen även om jag är hemma. Annars får ju jag betala samtalet.
I och med att många av kommunens anställda har mobiltelefon blir de mer tillgängliga även för allmänheten. Samtidigt blir det dyrare för kommunens invånare att nå kommunens tjänstemän.
Många tjänstemän kopplar sina fasta telefoner vidare till sina mobiltelefoner, men då behöver den som ringer bara stå för den lokala samtalskostnaden.
Kostnaden för vidarekopplingen får kommunen stå för, vilket kan vara en av anledningarna till att kostnaderna för den fasta telefonin mer än fördubblats de senaste fem åren.
Johan Taubert
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!