Efter Paulsen och Olsson

Övrigt2004-05-18 20:55
Vad kommer efter Marit Paulsen (fp) och Karl Erik Olsson (c) i Europaparlamentet?
När Sveriges Konsumentråd inbjöd till en debatt om konsumentfrågor i Kulturhuset i Stockholm, ställde de flesta partier upp med sina toppnamn. Moderaternas Peder Wachtmeister, storbonde från Nyköping, var en av dem. Som varm EU-anhängare anser han att konsumenternas intresse bäst tas tillvara genom att EU lägger sig i så lite som möjligt. Vänsterns Eva Britt Svensson däremot, som vill gå ur EU, anser att Europaparlamentet ska besluta om så många regler som möjligt. Båda kallar det konsumentmakt. Det är mycket som är svårt i EU-debatten. Det tycker sannolikt även miljöpartiets toppnamn, Carl Schlyter. I miljöpartiets valmanifest går man fram med krav som redan har genomförts. EU-lagar om livsmedelsmärkning, antibiotika och genmodifierade organismer finns redan. Bakom det ligger Marit Paulsen och Karl Erik Olsson, två färgstarka profiler i den svenska EU-truppen. De har gjort enastående insatser på konsument- och jordbruksområdet men lämnar nu sina platser i parlamentet för nya krafter.
Förbud att använda antibiotika och hormoner i tillväxtsyfte inom djuruppfödning, är några viktiga segrar. Och stora förbättringar har skett när det gäller märkning och innehåll i matpaketen. Allergikerna kommer att få ett nytt regelverk när det gäller märkning av sammansatta livsmedel, som blir bättre än det svenska.
I Europaparlamentet kan man åstadkomma resultat utan att ha ett stort svenskt parti bakom sig. Där handlar det om att argumentera väl och bilda allianser i syfte att bli överens för att göra intryck på kommissionen och ministerrådet. Alla säger att de vill öka konsumenternas makt. Men det förefaller vettigare att lägga sin röst på konstruktiva kandidater, som vet vad de talar om, än på besserwissrar som försöker rida på opinionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om