Ekonomin är stark men jobben få ändå

Övrigt2006-08-07 18:55
De svenska tillväxtsiffrorna som Statistiska centralbyrån presenterade i går är onekligen mycket starka. Redan i samband med talet i Björkvik antydde statsministern att tillväxtsiffrorna för andra kvartalet skulle vara mycket bättre än alla prognoser. Statsministerns kansli har tydligen mycket goda informationskällor inom SCB, som läckt innehållet i förväg till Partiet. Det har i sin tur gett socialdemokraterna utrymme att basera sina utspel på denna förhandsinformation. Tidningen Dagens industri spekulerar i om statsministern är synsk. Men varför är han i så fall så orolig inför valet?
Statistiken visar att exportföretagens högkonjunktur i princip fortsätter, byggmarknaden är stark och när ekonomin eldats på med valårets ökande offentliga investeringar och konsumtionsdrivande utgiftspaket blir siffrorna exceptionellt starka. Finansminister Pär Nuder (s) var på sitt mest självgoda humör och tog i går på sig ansvaret för all positiv utveckling. God tillväxt betyder ökande skatteintäkter.

Det som finansministern inte säger är egentligen det mest intressanta. Detta är tillväxt som inte skapar många nya arbetstillfällen, så kallad jobless growth. Få företag vågar att anställa. Högskatte- och Krångelsverige rår inte ens konjunkturen på. Även om arbetslösheten minskar något, exempelvis om man tittar på siffrorna för Sörmland.
En urstark tillväxt förmår bara delvis att dölja de allvarliga strukturproblemen bakom procenttalen. AMS statistik visar att den öppna arbetslösheten i landet har minskat med sisådär 37 000 personer sedan förra året. Men antalet personer i arbetsmarknadsåtgärder har under samma tid ökat med närmare 20 000 personer.
Regeringen har hårddopat jobbstatistiken via kostsamma arbetsmarknadsåtgärder i vårbudgeten. Ändå når man inte de fyra procent öppet arbetslösa som den s-märkta jobbpolitiken numera går ut på. Det är svårare än tidigare, erkände Göran Persson i Björkvik.

Men några vallöften för att bistå företagen kommer inte i valmanifestet, slog statsministern fast i söndags. Under en valrörelse är arbetsgivarna propagandaklassade som lika elaka som moderater (och numera även centerpartister).
S-regeringen aviserar i stället fler pålagor för företagen, däribland den kontraproduktiva lagen som ska närmast förbjuda deltidstjänster och stoppa säsongsanställningar.
Argumenten för ett regimskifte blir allt starkare. Men överlag bör det verkligen bekymra att omfattningen på AMS-åtgärderna är så stor och de nya jobben så få i en verkligt blomstrande högkonjunktur. Ingen högsommar varar för evigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om