Elev har smittsam hjärnsjukdom
En tioårig pojke på Herrhagsskolan i Nyköping har drabbats av epidemisk hjärnhinneinflammation. Föräldrar till andra barn på skolan ska vara vaksamma, uppmanar smittskyddsläkare.
Det är en sjukdom som utvecklas mycket snabbt. De som drabbas måste ofta få intensivvård. I enstaka fall kan den leda till döden, säger Carl-Gustaf Sundin, smittskyddsläkare i Södermanland.
Den tioåriga pojken mår dock bra i dag, berättar han.
Eftersom det finns en smittorisk har alla föräldrar som har barn på skolan fått information om att de ska vara vaksamma. De vanligaste symptomen är hög feber, ofta i kombination med huvudvärk och stelhet i nacken.
Den sjuke kan också uppträda förvirrat, berättar Carl-Gustaf Sundin.
Om ens barn har dessa symptom ska föräldrarna omedelbart uppsöka ett sjukhus.
Carl-Gustaf Sundin berättar att även sjukvården i Nyköping har fått nya riktlinjer med tanke på risken för smittspridning.
Symptomen behöver inledningsvis inte vara speciellt allvarliga. Det kan handla om vanlig halsont. Därför ska sjukvården i Nyköping vara extra frikostiga med antibiotika under en period.
Epidemisk hjärnhinneinflammation orsakas av bakterien meningokocker. Ungefär var tionde svensk människa bär bakterien i svalget, utan att få några som helst symptom.
Ibland letar sig bakterien ut i blodet och orsakar hjärnhinneinflammation. Eftersom det finns en smittorisk kallas hjärnhinneinflammationen för epidemisk.
Det är väldigt sällsynt att vi har fler än enstaka fall. Men det har hänt att flera har blivit smittade. För några år sedan drabbades fyra personer av epidemisk hjärnhinneinflammation i Katrineholm.
Den pojke som nu har drabbats är det första fallet i Södermanland i år.
Inkubationstiden för epidemisk hjärnhinneinflammation brukar vara ett par dagar. För att vara på den säkra sidan uppmanar Carl-Gustaf Sundin föräldrarna på Herrhagsskolan att vara extra vaksamma i ytterligare ett par veckor.
Sedan ska faran vara över vad gäller smittorisken, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!