Elev polisanmäld för två fall av mobbing

Två elever på Breviksskolan anser att de blivit utsatta för mobbing av en och samma elev. I ena fallet har mobbingen pågått under tre års tid. Vid ett tillfälle blev mobbningsoffret tejpad runt huvudet i klassrummet och fick då svårt att andas. Polisen ska undersöka fallen.

Övrigt2003-12-04 23:06
På kort tid har två anmälningar om mobbing kommit in till polisen i Oxelösund. Båda anmälningarna riktar sig mot en och samma elev på Breviksskolans högstadium.
I ena fallet har den utsatta blivit förföljd med glåpord som hora och kossa och blivit slagen och knuffad.
Enligt polisanmälan har mobbingen pågått i tre års tid.
Den utsatta vill inte längre gå till skolan.
I det andra fallet har den utsatta bland annat blivit tejpad runt huvudet och över ansiktet i klassrummet och fick vid tillfället svårt att andas.

Nu ligger ärendena på polisens bord. Polisen berättar att anmälarna haft uppe problemen på föräldramöten, men känt sig maktlösa och som sista utväg valt att polisanmäla.
Min första reaktion var: Varför har ingets gjorts när det pågått så länge? säger polisen Eva Lantz.
Vi kommer att höra den misstänkte, prata med skolan och lyssna vad de gjort. Är den misstänkte inte straffmyndig (15 år) kommer ärendet att gå till socialtjänsten, säger tillförordnade närpolischefen Tomas Andersson.
Högstadierektor på Breviksskolan Thomas Hedman förklarar att han är något förvånad över att det kommit in två polisanmälningar. Han upplever inte att skolan har mer mobbing än någon annan, men säger att han inte kan ha detaljkunskap om alla 175 elever.

Det finns ett antimobbingteam och kamratstödjare på skolan och ett ambitiöst program som ska motverka trakasserier och mobbing.
Det är klart att det inte är acceptabelt att någon människa trycker ner någon annan. Vi jobbar målmedvetet och det handlar bland annat om hur man är gentemot andra, säger Thomas Hedman.
Han beskriver också att personalen med jämna mellanrum tar upp diskussioner med eleverna om att inte kasta tillmälen, grova uttryck och förolämpningar mot skolkamrater.
Vi förklarar för barnen att så här fungerar inte världen, så här kan man inte umgås med andra.

För att motverka mobbing på skolorna gick till exempel socialdemokraterna till val med att det bland annat vid varje skola ska finnas mobbingplan och att man skulle öka personaltäthet. I dag står Breviksskolan till exempel utan kurator.
Men det finns tillgång till resurser. Vi accepterar inte vare sig mobbing eller misshandel. Sånt får inte förekomma! säger utbildningsnämndens ordförande Britta Bergström (s).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om