Elever får extra stöd av Lotta på Lyan

Elever som inte klarar målen i en vanlig klass, som behöver extra stöd eller kanske har det jobbigt hemma kan få gå här, säger Lotta Barck som är ansvarig lärare för Lyanverksamheten på Nicolaiskolan i Nyköping.

Övrigt2006-12-15 14:48
Lyan är en verksamhet som Nicolaiskolans förra rektor Leif Haglund startade tillsammans med biträdande rektor Peo Skogsberg.
Robin Östergren, 16 år, är en av eleverna i Lyan. Han tycker att det är helt okej att gå i en klass där man tar det lite lugnare än i en stor klass.
Ja, jag tycker att Lyan är bra, säger han.

Lotta Barck, som är ansvarig lärare, berättar att de fyra eleverna som går i Lyan just nu framförallt behöver stöd både i undervisningen och i det sociala livet. Hon berättar att man jobbar utifrån den enskilda elevens kompetens. Men Lotta anser att Lyan behöver mer resurser för att eleverna ska få det stöd de behöver.
Det behövs minst en lärare till. Det går inte med bara en lärare här, säger hon.

De fyra eleverna som går i Lyan har för det mesta vissa av de praktiska ämnena som idrott, bild och musik tillsammans med den stora klassen som de började i.
Svenska, matte, engelska, SO och NO läser de i stället tillsammans med Lotta. Hon säger att undervisningen ska ligga på en nivå så att alla får en möjlighet att lyckas. För om det ska vara roligt att gå till skolan måste man få känna att man kan, menar Lotta.

Hon och eleverna börjar varje skoldag med att läsa lokaltidningen tillsammans, som en SO-lektion. I slutet av varje skoldag är det dessutom något som kallas kastanjejakten, som går ut på att man för varje genomförd uppgift får lägga en kastanj i en glasskål. Vartefter skålen fylls så får man vara med på olika aktiviteter som att gå till McDonalds eller badhuset.

Men vad händer då med eleverna efter grundskolan? Lotta säger att man först och främst ska få godkänt i kärnämnena, vilket kan vara svårt för en del av Lyans elever. Då är det Röda Villan på Gripenskolan som gäller en linje där man har chans att läsa upp de kärnämnen man inte klarade av på högstadiet.
Om man inte redan har fixat ett jobb, som Robin:
Ja, jag ska börja jobba på ett bygge, säger han belåtet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om