Elever på Alpha talar ut – om glädje, bråk och stämningen: "Bränderna är värst"

Polisanmälningarna har ökat på Alpha under 2017. Det har uppmärksammats på ljusskygga hatforum och påverkat stämningen på skolan.Nu berättar elever om sin skola. Flera verkar vara trötta på att vuxenvärlden berättar om temperaturen på Nyköpings högstadium. De beskriver en komplex verklighet med både glädje och trygghet men också hot och missförstånd.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-03-29 05:30

Det är ingen vanlig dag på Nyköpings högstadiums enhet Alpha, när SN efter upprepade försök får tillstånd att besöka skolan. Normalt sett är det bara att slå en signal till rektor Peter Sund och komma ner för att prata med elever eller lärare – men den här gången ser det annorlunda ut.

I entrén möts SN av en kommunikatör från Nyköpings kommun, som förklarar att skolledningen är orolig över att SN ska besöka skolan.

Kommunikatören upplever att hon har fått ligga på för att vi ska få tillåtelse att prata med eleverna.

– De är oroliga att bilder på eleverna ska spridas på hatsajter, säger hon.

Skolan har, precis som kommunikatören påpekar, figurerat på nätet i negativa sammanhang.

Helt ovetenskapligt och felaktigt har det slagits fast i dessa sammanhang, i en rikstäckande Facebookgrupp, att Nyköpings högstadium är Sveriges farligaste skola.

Nedan visar grafik hur verkligheten ser ut vad gäller anmälda brott. Många polisanmälningar rör stölder, vilka inte alltid är kopplade till skolan. Det kan handla om exempelvis cykelstölder på kvällstid.

(reportaget fortsätter efter grafiken)

[custom-embed script="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"]

Vid ett bord, inte långt från den välkända feminististiska snipp-graffitimålningen, sitter Ahmed, Chinjargal och Diamel. De tar själva upp problematiken med hatforumens totala brist på ett vetenskapligt förhållningssätt – helt utan att SN har berört saken.

– Jag blev irriterad och chockad. Jag vet att det inte är sant, säger Ahmed.

Frågan gnagde så pass mycket i honom att han vill samla bevis för att det som skrevs inte är sant och sedan gå till Södermanlands Nyheter och presentera fakta. Ett uppdrag som givetvis är omöjligt för eleverna – precis på samma sätt som hatforumen inte klarat av att bevisa att skolan är farligast i Sverige.

Alla tre eleverna tycker om sin skola. Framför allt för att den är snyggt designad, har modern teknik och att de har gott om kompisar.

– Vi känner i princip alla nior på skolan, säger Chinjargal.

De är dock extremt trötta på bränderna och föreslår kameraövervakning.

Killarna är hyfsat förtjusta i lärarna – speciellt de yngre – de som skämtar men är seriösa när det behövs.

Ahmed lyfter ett problem som övriga runt bordet håller med om och det samlas allt fler elever under tiden pratstunden pågår.

De tycker det är irriterande att vuxenvärlden har förtur till att definiera skolan. Så pass mycket att de kritiserar SN, vid sittande bord, för att vi inte har pratat mer med ungdomarna.

Mitt under intervjun reagerar Ahmed och pekar bort mot SN:s fotograf, som just håller på att fotografera rektor Peter Sund.

– Kolla där borta, det är han som får hela showen – som vanligt, säger han.

Eleverna beskriver dessutom en klyfta mellan vuxenvärlden och ungdomarna. Den handlar om att lärarna tycker att ungdomarna är för högljudda i korridorerna.

Är ni högljudda?

– Ja, men det är för att vi har roligt. De vuxna orkar inte ha lika kul som vi, säger Ahmed.

Något senare börjar två tjejer mycket riktigt föra liv runt bordet. Det påminner om ett harmlöst gräl och tjejerna sliter i varandras kläder.

– Det är det här jag menar, säger Ahmed.

Det låter rätt mycket om tjejerna och mångas blickar dras mot dem. Några skrattar åt "bråket" och leken ebbar ut efter någon minut.

Jag uppfattade inte vad de sa, vad handlar det om?

– Äh, det är något om jackan. Det är på skämt, inget allvarligt, säger Ahmed.

Men skrattandet och lekandet kan få allvarligare konsekvenser.

En elev berättar att han skrattade så mycket vid ett tillfälle att han blev inkallad till skolledningen. De trodde att han rökt på.

– Det kom två civila poliser till skolan. De pratade med mig och konstaterade att jag inte hade gjort det och jag slapp pissprov, säger han.

Sedan lunkade han – skärrad av upplevelsen – hem till sina föräldrar och berättade vad som hänt. Skolan hörde aldrig av sig till föräldrarna efter händelsen, enligt eleven.

– Jag ville inte gå till skolan dagen efter, säger han.

Rektor Peter Sund kan inte bekräfta den specifika händelsen, utan att känna till vem det rör, men berättar lite svävande om situationer på skolan.

– Visst har det hänt att vi har konsulterat personer som är skickliga på att avgöra om vi ska vara oroliga eller inte, säger han.

Att skolan inte skulle ha hört av sig till föräldrarna tycker Peter Sund låter konstigt.

– Det är klart att vi har kontakt med vårdnadshavare vid den här typen av väldigt sällsynta händelser, säger han.

Ett par bord bort från pojkgänget sitter ett tjejgäng. De vill inte ha med sina namn i tidningen.

De trivs också på skolan och känner att det för det mesta är tryggt – men det finns problem. Alla fyra tjejerna lyfter exakt samma sak beträffande tryggheten på skolan. Bränderna är värst, tycker alla fyra. Men rykten skapar nästan lika mycket otrygghet – åtminstone för vissa.

– Det var värst i sjuan, säger tjejerna som nu går i åttan.

Två av tjejerna berättar om hur de har fått hot som grundar sig i falska rykten. Det påminner faktiskt lite om hatforumen, där rykten sprids och piskar upp stämningar.

De har blivit kallade hora och en av tjejerna visar upp en konversation via sociala medier med en kille hon inte känner. Det står att han ska "klippa" henne om hon fortsätter sprida skit om honom.

– Jag visste inte ens vem det var, säger eleven, vilket hon också har påpekat i konversationen.

Den andra tjejen berättar också om obehagliga upplevelser via nätet.

– Det var någon jävla anonym person som skrev att den skulle förfölja mig och visste var jag bodde. Att jag skulle ha ögon i nacken.

Någon coachning i sociala medier har lärarna inte gett eleverna.

– De tycker bara att vi ska stänga av dem, säger alla eleverna.

Ingen av tjejerna har några planer på det.

Tjejerna beskriver också att det förekommer bråk där en stor ring bildas och åskådarna vill se vart konflikten ska ta vägen.

– Det är spännande, fyller en kille i som sitter bredvid som mest har lyssnat på intervjun.

Tjejerna är mindre imponerade och berättar att bråken inte är särskilt vanliga. Men två av tjejerna har själva blivit upptryckta mot en vägg vid ett tillfälle. Händelsen är inget de går och oroar sig för i vardagen men beskriver att det var oerhört tungt när det inträffade.

Det näst värsta, efter ryktesspridningen, handlar om att tjejerna undviker vissa elever i korridorerna.

Vad gör ni då?

– Tar en annan väg eller tittar ner på mobilen. Jag vill inte möta blicken, säger en av tjejerna.

Men trots att tjejerna lyfter flera problem på skolan, så är de överens om att de oftast känner sig trygga.

– Det är sällan bråk och det har blivit mindre tjafs, säger en av eleverna och de andra håller med.

► Läs mer: Antalet polisanmälningar på Alpha väcker frågor – 2017 sticker ut. Rektor Peter Sund: "Det går till historien som ett otroligt ansträngt år".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om