Elevmästerskap i Oxelösund: Snart börjar vinnarburgaren serveras

Några av Oxelösunds krögare var jury – och den hamburgare som vann kommer att serveras på deras restauranger. Elever på Breviksskolan gjorde upp i vem som kunde göra bästa hamburgaren.

Och vinnaren är... Wilma Ljungkvist och Moa Uppman i klass 9A med sin burgare Crunchy peach.

Och vinnaren är... Wilma Ljungkvist och Moa Uppman i klass 9A med sin burgare Crunchy peach.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-12-19 17:47

Juryn sitter på rad – misstänkt likt någon av de matlagningstävlingar som är vanliga i tv-tablåerna nu för tiden. Några av Oxelösunds mer kända krögare flankerade av skolpersonal lyssnar på elevernas presentationer för att sedan provsmaka och bedöma de olika lagens hamburgare.

– Det här var en bra mix mellan chilimajonnäsen och persikan. Sedan är det inte alltid vegetarisk mat lyfter och får samma djup som kött, men här lyfter den vegetariska hamburgaren på ett bra sätt, säger Putte Ödbro från restaurangen Camilla Och Puttes om hamburgaren Crunchy peach.

Med sig har han Kicki Orha som driver Sailor Kickis och Charlie Stenberg som har Charlies på Järntorget samt restaurang Läget. De tre krögarna har lovat att ta med den vinnande hamburgaren på sina menyer.

Det var frivilligt för eleverna att delta och det vinnande laget blev Wilma Ljungkvist och Moa Uppman – med just hamburgaren Crunchy peach.

– Att blanda i persika låter kanske lite konstigt, men det blir väldigt gott. Vi tillagade persikan i ugnen med bbq-sås så den får lite rökig smak, säger Moa Uppman.

– Det är en vegetarisk burgare med en blandning av smaker. Det är ju kul med tävlingar, vi har tävlingsinstinkt, säger Wilma Ljungkvist.

Juryn motiverade vinnarburgaren med att den har ”en spännande mix av sötma och hetta. Modigt att de använder en ovanlig frukt (i burgare) som ingrediens. God textur, saft och fin eftersmak, en riktig hamburgarkänsla på denna vegetariska burgare”.

Så gör du vinnarburgaren Crunchy peach

Hamburgare

Anammas formbara färs (välj själv hur mycket). Salt & peppar

Picklad rödlök:

- 1 rödlök (tunna skivor)

- ca 1 msk limesaft

- 3 msk äppelcidervinäger

- 1 msk socker

- 1 msk vatten

(Blanda allt och låt stå i ca 1 timme)

Chilimajonnäs (ca 2–3 dl)

- 1 äggula

- 1 tsk senap

- 1 tsk vinäger

- 1 tsk vatten

- Salt

- 2 dl olja

Vispa med elvisp och häll i lite olja i taget. Tillsätt srirachasås efter smak

Avocadosås

- 1 avocado

- 2 dl créme fraiche

- några droppar citronsaft

BBQ persika

- Inlagd persika på burk, skiva sedan i skivor

- BBQ sås, tillsätt så all persika blir täckt

Marinera ca 30 min. Lägg sedan i ugn 250°C grilläge, ta ut när såsen stelnar lite

Tillbehör

- Hamburgerbröd

- Rostad lök,

- Gurka i tunna skivor

- Ett blad sallad per hamburgare

Tips

- Lägg rostade löken på någon torrare ingrediens så löken inte mjuknar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om