Emelie från Nyköping har bästa odlingstipsen för hemmaodlare

När solens strålar tittar fram börjar det klia i odlarfingrarna. På instagramkontot @odlargladje_ delar hemmaodlaren Emelie Amcoff i Nyköping med sig av sina bästa tips.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-05-04 14:25

Ända sedan i februari har hon odlat sina grönsaker från frön hemma i lägenheten på Öster i Nyköping. Snart är det dags att flytta ut dem till kolonilotten, några till växthus andra till pallkragar.

För den som vill pröva på att odla hemma rekommenderar Emelie att pröva olika gurksorter. Själv har hon fem olika sorters gurka hemma i lägenheten. Den vanliga slanggurkan växer bäst i växthus, men det finns flera andra sorter som kan växa på balkongen, på friland eller i köksfönstret. Exempelvis salladsgurka eller minigurka växer bra hemma i fönstret och båda är goda att äta i salladen. I år prövar Emelie även en ny gurksort: djungelgurka som ser ut som små vattenmeloner.

Andra tips för nybörjarodlare är sockerärtor (växer högt utan problem och är goda att äta), körsbärstomater (mycket godare än köpta tomater) spenat och ruccola (lätt och gott "bara att plocka").

Själv gillar Emelie att pröva sig fram, gärna med nya, tidigare okända sorter. I år prövar hon till exempel vit paprika och äppelgurka. Andra experimentplantor är granatäpple och gojibär.

– Jag testar lite och får se hur det går. Jag prövar mig fram för jag kan ju egentligen ingenting om odling, men jag försöker läsa på så gott som möjligt.

Och även det arbetssättet är ett tips från Emelie:

– Jag skulle verkligen rekommendera folk att testa lite. En tomatplanta eller gurkplanta tar inte så mycket plats hemma.

För att undvika skadedjur i kolonilotten odlar hon lök bland morötterna eftersom löken ska hålla en särskild morotsfluga borta och bygger staket för att hålla rådjuren borta. Och för att undvika skadedjur hemma i lägenheten (det kan bli väldigt mycket flugor med så många plantor) har hon köpt en liten insektsätande växt som med sina taggiga blad ser ut som om den vore hämtad direkt från regnskogen.

Visst innebär det mycket arbete, men det är roligt arbete och definitivt värt mödan när det är dags att skörda. Förra året fick Emelie runt 300 squash från sin odling. De hon inte äter upp själv ger hon bort till vänner och bekanta. Målet för i år är att inte behöva köpa grönsaker alls under skördesäsongen och dessutom att ha kvar potatis och lök till hösten.

Det är första året som hon odlar på riktigt på hela kolonilotten och där håller hon sig till växthus och pallkragar. Hon har redan gjort ritningar över var hon ska planera vilka växter. Och efter denna säsong är tanken att hon ska spara sina bästa fröer för att slippa köpa nya fröpåsar nästa år.

Men några plantor får stanna kvar hemma i lägenheten. Smågurkorna växer jättebra hemma i fönstret och är goda att ha i salladen.

Våga testa!

Emelie Amcoff sår frön och kärnor, både inköpta och plockade från olika grönsaker hemma. Hennes bästa tips är att våga pröva nytt. Här är ett urval av de växter hon odlar med början hemma i lägenheten:

Kronärtskocka

Majs

Djungelgurka

Bifftomater

Rädisor

Potatis

Gojibär

Citroner

Broccoli

Nätmelon

Vattenmelon

Granatäpple

Ingefära

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om