EMU-debatt, var god dröj

Den som väntar på att Centerpartiet ska bli moget att ompröva sitt EMU-motstånd får tyvärr vänta en bra bit in i nästa mandatperiod. På stämman var varken partiledningen eller en majoritet av stämmoombuden redo att göra en ny analys av eurons för- respektive nackdelar. Det är synd och ärligt talat, ganska fegt.

Övrigt2009-05-09 05:00

Riksdagsledamoten Kerstin Lundgren ville, genom sin reservation i partistyrelsen, få igång en förutsättningslös utredning med sikte på en ny folkomröstning 2014. Debatten trubbades ganska snabbt av när partiledaren själv stegade upp i talarstolen och förkunnade att det inte kan vara aktuellt med en omprövning ”mitt under finanskrisen” och att först nästa mandatperiod kan det vara läge att diskutera EMU-medlemskapet på en stämma igen. Utan att sätta ned foten om någon eventuell ny folkomröstning.
Säga vad man vill, men i frågan om det europeiska valutasamarbetet har Centerpartiet ingen önskan att ligga i framkant. Vilket är en formulering som man använder för att motivera nya ställningstaganden och modiga politikskiften i viktiga frågor på den här stämman.
Nog finns där röster som lyfter valutaunionens fördelar och euroförespråkarna vinner mark; det är så man ska tolka att partiet överhuvudtaget väljer att analysera valutaunionen. Men dröjsmålet gynnar ingen. Lägg därtill att partiet fortsätter att vara den röst i Alliansen som avviker i synen på EMU. Det må finnas vissa strategiska fördelar att vara ”avvikare”, men i realiteten är det mest en stötesten i vägen för ett starkare regeringssamarbete.
Och varför Maud Olofsson hävdar att det skulle vara fel att diskutera EMU under en finanskris är obegripligt. Valutaunionen ska väl kunna diskuteras både i hög- och lågkonjunktur. Nog för att den svenska kronans fall som en följd av den globala lågkonjunkturen har minskat de svenska exportföretagens kostnader för arbetskraften jämfört med de konkurrenter som nyttjar euro. Men det har samtidigt höjt kostnaderna för det som svenska företag behöver köpa från omvärlden för att garantera sin produktion. En fallande krona fungerar dessutom en lönesänkning, där svenskarnas köpkraft gentemot omvärlden faller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om