EMU-utanförskap ger småföretag problem

Vid årsskiftet får tolv europeiska länder gemensam valuta, euro. Men Sverige står utanför. Det ger landets småföretag med stor export nya problem att brottas med. Det befarar Pekka Lindblom själv ägare till ett litet företag, Ilmeg i Sjösa.

Övrigt2001-12-14 14:59
Vid årsskiftet går tolv av EU_länderna in i den gemensamma valutaunionen, EMU. De nationella valutorna ersätts då av euron. Men Sverige är inte med. Inte än i alla fall. Men en som hoppas av vi ska gå med är småföretagaren Pekka Lindblom. Han äger företaget Ilmeg som finns på området där Sjösa såg en gång höll till.
_ Det är småföretagarna som får stå för riskerna i och med att vi inte är med i EMU, säger han.
På bordet framför honom i kontorsbyggnaden ligger företagets försäljningslista för nästa år med priser satta i euro. Egentligen klar att skickas ut till kunderna i de nya euro_länderna.
_ Men priserna är satta med en kurs på cirka nio kronor. Det gjordes när euron stod i 9,70. Nu har den ju gått ner till 9,40. Så nu håller jag i den, säger Pekka Lindblom.
Just att eurons värde i förhållande till kronan rör sig upp och ner skapar problem. Vilken riktkurs ska man sätta på sina varor. Det gäller att inte tappa en del av vinsterna på affärerna via växlingen. Speciellt inte för ett litet företag. Pekka tror inte de stora företagen kommer att drabbas alls på samma sätt.
_ Som jag ser det är det så. De har så stora konton.
Naturligtvis kan företagen göra vinster också. Man kan tjäna på gynnsamma växlingskurser.
Inom euro_länderna kommer det att bli hur lätt som helst att jämföra priserna. Alla där har ju samma valuta. Det tror Pekka Lindblom kommer att leda till en allmänt lägre prisnivå. Här får Sverige en nackdel eftersom man dessutom måste jobba med valutaväxling.
Pekka har även samma problem fast omvänt, eftersom han också importerar produktionsdetaljer från Finland. Förr har han betalat med krona. Nu kommer finländarna, som inför euro, naturligtvis vilja ha betalt i den nya valutan.
Som Pekka Lindblom ser det finns två sätt som småföretagen med export till euro_länder kan göra.
_ Man öppnar ett eurokonto i bank dit kunderna får fakturera pengarna. Då kan man växla in när kursen är bra.
Det är detta alternativ han förordar.
_ Eller så kan man köpa upp ett antal euro vid en viss kurs.
Men då uppstår genast problemet igen. Vilken kurs är gynnsam. Det vet man ju egentligen först i ett längre tidsperspektiv efteråt. Och då är det för sent.


Om Ilmeg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om