Den senaste Sifomätningen sätter detta pränt (SvD 19/2). Vänsterpartiets framgångsvåg bryts rejält och Sverigedemokraterna förlorar väljare till Socialdemokraterna. I stort berör opinionsskiftningen inte regeringssidan. Kristdemokraternas problematik kvarstår, men mindre uppgångar för Folkpartiet och Centerpartiet gör att Alliansen växer något, trots omflyttningarna till vänster om mitten.
Vad är det då som händer? Utvecklingen är i stort logisk. Vänsterpartiet har de senaste månaderna vunnit över traditionella S-väljare som inte känt igen sig i härdsmältan inom moderskeppet. Stefan Löfven är i sin framtoning en LO-man i ordets alla bemärkelser. Det är förståeligt om vänstersossar börjar återvända i viss mån. Flödet visar också hur Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ofta konkurrerar om samma väljare. Möjligen är just den förändringen tillfällig. Den nye S-ledaren befinner sig i snarlika idétrakter som Mona Sahlin - och hon vann inga sympatisörer från SD-leden.
Frågan varför en mittenorienterad väljare, som inte ser det som absolut nödvändigt att öka LO:s makt, ska fundera på Socialdemokraterna förblir däremot obesvarad. Det är dessa väljare som sitter med nyckeln till regeringsmakten i Sverige.
Samtidigt tål att notera att 75-årsutspelet från statsministern inte skadar Moderaterna. Inte lyfter det heller. Med tanke på hur debatten snabbt vred sig, visar det att Moderaternas styrka som det stora partiet inte får underskattas. När Fredrik Reinfeldt talade om att frivilligt kunna jobba vidare till 75, tolkades det raskt som ett tvingande krav för alla. Mediestormen avslöjar obönhörligt hur snabbt ett kollektivistisk tänkande sprids och anammas. Blotta tanken på en individuellt orienterad förändring förkastas eller förtigs, medvetet eller omedvetet.
Förre Centerledaren Maud Olofsson hade två strategiska mål med sina vägval som Centerledare och minister. Det första var att bana väg för ett regeringsskifte. Det andra var att bana väg för ett värderingsskifte. Alliansen har mycket att göra - om den fortfarande har kraft och mod att gå i den riktningen.
En återställare präglar opinionen
Ingen kan vara överraskad. Socialdemokraterna väljer en LO-man som ledare och opinionsvindarna vrider sig så att maktbalansen på oppositionssidan någorlunda återställs till vad som var före den Juholtska krisen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!