En avgörande tankepaus

Övrigt2006-06-16 15:57
Ett hett ämne på det EU-toppmöte som avslutades under gårdagen var frågan om unionens konstitution kan ha hopp om livet. EU-ledarna enades om en tvåårig tankepaus till 2008 där Tyskland ska ta initiativ till de djuplopande diskussionerna.
Frågan är hur man når medborgarnas acceptans och gillande för detta viktiga dokument. EU-kommissionären Margot Wallström har i särskilt uppdrag att stärka unionens och kommissionens förankring hos medborgarna. Det har inte märkts så mycket, det ska erkännas. EU framstår ofta som en trögrörlig byråkratisk koloss, men unionen är en viktig och positiv kraft som värnar fri rörlighet och fri handel. Som global maktfaktor kan EU-länderna tillsammans handfast påverka utvecklingen i omvärlden. Det är betydligt bättre än att stå ensamma och gnälla över att ingen lyssnar. Eftersom konstitutionen tidigare fick nobben via ett par folkomröstningar, ger det en fingervisning om var man måste börja för att väcka idén till liv igen. En konstitution är viktig för unionen som sådan, men allra viktigast för medborgarna.

Ett rimligt första steg vore koncentrera sig på de delar som reglerar och garanterar individens rätt och rättigheter gentemot makten. Det skulle kunna bli ett kraftfullt första konstitutionellt paket i den växande unionens anda. Troligen är det först när EU visat att man menar allvar med att garantera den enskilda människan frihet och säkerhet från maktens överhet som det finns en stadig grund för att förankra andra grundläggande frågor.
Statsminister Göran Persson ser de närmaste åren som sista chansen att få till en vettig författning. Det ställer tuffa krav på nytänkande i absoluta toppen, bland regerings-cheferna. En union som sätter medborgarnas rättigheter främst kommer att successivt behöva krympa regeringschefernas egen maktsfär och öppna fler slutna rum i såväl Bryssel som övriga Europa. Kanske får Sverige en statsminister som förmår att visa vägen?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om