En brottningsmatch med det övermäktiga

Den kände och omstridde svenske brottaren Tomas Johansson lyckades aldrig vinna mot sin ryske antagonist Alexandr Karelin under sin karriär på 1980- och 90-talen. I en liknande kraftmätning mellan människa och natur, är det Johansson som bär mänsklighetens dräkt.
Bilderna från de flodvågsdrabbade japanska kustremsorna efter jordskalv och tsunami talar sitt tydliga språk. Det illustrerar vilka krafter som med blind brutalitet frontalkolliderat med landet.

Övrigt2011-03-14 05:00

Blotta tanken på en mindre hamnstad där mer än hälften av en befolkning på 17 000 saknas, är i sig skrämmande. Vad gjorde att någon byggnad förblev intakt när allt runt omkring spolades bort? Om någon människa där klarade sig, vilken chock innebar det att titta ut ur ett krossat fönster och inse att man befann sig i det enda kvarstående huset i det som var en ytterst förtätad del av en stad?

Miljödebatten handlar till vardags uteslutande om naturens utsatthet, om bräckliga ekosystem, om sköra områden hotade av mänsklig expansion och om följderna av vårdslöshet med avfall och utsläpp. Men det döljer inte det faktum att naturen kan utgöra ett massivt hot mot mänsklig civilisation. Det högteknologiska samhället är precis som ekosystemet både skört och bräckligt i mötet med övermäktiga krafter.

I Japan stiger dödstalen, dag för dag. Larmrapporterna från ett par kärnkraftsreaktorer längs kusten, visar att det kan bli ännu värre. Landets strategi för att minska beroendet av importerad energi - kol, gas och olja - har varit att satsa stort på att bygga ut kärnkraften. Den är också ryggraden i arbetet för att minska koldioxidutsläppen, de förnyelsebara energikällorna är tyvärr marginella. 54 reaktorer förser Japan med el - och 12 till är på gång.

Säkerhetssystemen sätts nu på mycket hårda prov. Följderna av en härdsmälta i någon av reaktorerna kan bli mer eller mindre allvarliga. Men utvecklingen kommer definitivt att påverka både den globala synen på kärnkraften som energikälla och som aktivt verktyg i klimatpolitiken.

Den japanska premiärministern Naoto Kan talar om de värsta prövningarna för landet sedan andra världskriget. Då var det förött land av krig och av två atombomber. I dag blickar japanerna ängsligt mot de skadade kärnkraftverken och den fullständiga förödelsen längs Honshus nordöstra kustlinje.

I termer av en brottningsmatch kan man säga att det moderna samhället nätt och jämnt undviker att hamna på rygg. Precis som det för Tomas Johansson var en liten seger att förlora mot Alexandr Karelin på poäng och inte på fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om