Detta är en huvudvärk för näringsminister Maud Olofsson, som hävdar att frågan kan åtgärdas utan kvotering.
Men det är i de svenska börsbolagsstyrelserna som huvudvärken borde vara sprängande. Näringslivets tunga pjäser har nämligen inte råd att nonchalera frågan. Vid ett regimskifte lär lagstiftning vara en av de första punkterna på dagordningen. Kvotering i lag är sällan en god lösning. Men om inte utvecklingen går mot mer jämställda bolagsstyrelser så kommer kraven på lagstiftning trots det att bli allt starkare.
En regeringsåtgärd som väcker känslor är satsningen på en adept/mentors-utbildning. 200 kvinnor i vd- eller likartade positioner ska som adepter få mentorsstöd för att beredas utrymme inom näringslivets olika nätverk. Mentorerna har följaktligen hämtats ur gräddan av svenskt näringsliv. Idén är utmärkt.
Detta är ett sätt att visa på en lätt tillgänglig pool av kompetens som snabbt kan förbättra jämställdhetsläget, men det handlar också om att återigen lyfta fram frågan i näringslivets fokus. Den ska skava på samveten.
Som så ofta i samhället, väger kontaktytor och nätverk mycket tungt för den som vill göra karriär i styrelserum och bolagsledningar. Dessa nätverk består av en kvalificerad majoritet män. De har lärt sig lita på, respektera och förorda varandra. Det är inte så svårt att förstå.
Men så länge det är svårare för den som är kvinna – eller för den delen även den som har invandrarbakgrund – att ta plats i dessa nätverk, försvårar det Sveriges tillväxtmöjligheter. Ska svenskt näringsliv stå sig väl i globaliseringens tidevarv, kan inte kvinnors möjligheter att maximera sin potential inom näringslivet vara sämre än mäns.
Vad är bäst för bolagen och för tillväxten; egen makt att förändra – eller lagstiftningens tvingande krav? Vad säger Svenskt Näringslivs Urban Bäckström? Näringslivet har en chans att slippa kvoteringslagar. Ta den!
En chans att slippa kvotering i näringslivet
100 miljoner satsas ur höstbudgeten från regeringens sida på åtgärder för att få fram mer jämställda bolagsstyrelser. Det ska ses som ytterligare ett led i satsningen på att öka och främja kvinnors företagande. Hittills har de satsade skattemiljonerna gett intressanta resultat ifråga om en markant ökning av kvinnors nyföretagande.Men på bolagsstyrelsesidan händer det ingenting. Det är stiltje på börsen. Det är inte så lite pinsamt att nätverken bland börsbolagens mest inflytelserika är så pass rigida och konservativa att utvecklingen snarare verkar gå bakåt än framåt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!