En dag då eleverna lagade maten
Det blir tysk bärpaj till efterrätt, meddelar läraren Berit Schmidt-Peiris.Hon försöker med viss framgång fördela uppgifter till de tillfälliga kockarna i Gripenskolan.
Lite nojsigt är det. Gripeneleverna har besök av tyska elever från Gladbeck. Efter tio dagar i Sverige är det dags för hemfärd och då blir det middag för eleverna och deras värdfamiljer.
En skivar morötter och en annan skivar kassler.
Berit får tid att berätta om den övriga menyn.
Vi har bestämt menyn, förklarar hon och menar de vuxna. Det blir tunnbrödrullar med lax, lite svenskt och pastagratäng med rostade grönsaker.
Elva elever från Heisenbergsgymnasiet i Gladbeck har alltså varit i Nyköping i tio dagar. I schemat är det inlagt en period då de tyska eleverna får komma ut och arbeta. Ett alternativ är att åka utomlands på skolbesök.
Vi har gjort det i tre år med tre olika gymnasier, berättar Berit som tack och lov har hjälp av Vivianne Rosell för att administrera köksarbetet. De tyska eleverna har tittat på den svenska skolan, fått uppleva den svenska vintern och varit med på tyska lektioner.
En Stockholmsresa har det blivit med besök på Nordiska museet.
Vi har också varit på Laser dome, säger eleven Nils Öberg. Där hade vi en landskamp Sverige mot Tyskland. Man skjuter på varandra med laserpistoler.
Ungdomarna, nio flickor och två pojkar, har haft mejlkontakt med sina svenska värdar innan de kom till Gripenskolan. Värdarna är de som studerar tyska i årskurs ett.
I slutet av maj blir det ett återbesök i Tyskland.
Då är det en musik- och ungdomsfestival där, ett EU-projekt som en del av de svenska ungdomarna ska delta i.
Hur har då de tyska eleverna funnit sig tillrätta i Nyköping?
Vi har mött mycket trevliga och öppna människor, säger Marisa Gentile som påstår att hon lärt sig en del svenska ord. Jag valde att åka hit i stället för arbeta eftersom jag redan har arbetserfarenhet. Jag visste inte så mycket om Sverige utan ville veta mer.
Marisa är i Sverige för första gången, men tror inte att det är den sista.
Jag har bott hos en mycket trevlig värdfamilj och vi är vänner.
Skolorna i de bägge länderna är olika, berättar Marisa.
I Tyskland är det mycket strikt, här är det lättsammare med mer fritid och en trevligare atmosfär. Här säger man du till lärarna och det gör vi inte i Tyskland.
Nils Öberg tycker det är jätteroligt med det tyska besöket.
Det är kul att prata engelska och tyska. Första dagen var det lite svårt, säger han. Jag tycker att det är synd att de inte har fått vara med på så många lektioner.
Nils tycker det är bra med utbyte, att prata på det sättet blir annorlunda än att vara på semester i landet.
Jag tror alla åker med på återbesöket, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!