En del låses in medan andra stängs ute

Övrigt2005-05-17 17:26
Allt fler kvinnor går in i väggen. Sverige är världens mest jämställda land, i vissa avseenden. Men tittar man under ytan ser verkligheten annorlunda ut. Många kvinnor får betala ett högt pris genom ohälsa och hård press, både på jobbet och i familjelivet.

Enligt en studie av långtidssjukskrivningar bland kvinnor i Sverige, gjord vid Karolinska Institutet, är det särskilt bland kvinnor med lite högre lön som långtidssjukskrivningarna ökat. Bland kvinnor med en månadslön på över 25 000 kronor har sjukskrivningarna stigit med häpnadsväckande 326 procent.
I en enkät med friska och sjukskrivna kvinnor framkommer fem väsentliga orsaker till utvecklingen. De långtidssjukskrivna kvinnorna arbetar för mycket, strävar efter perfektionism, drabbas av internationaliseringen och chefer som pekar med hela handen och har dessutom huvudansvar för hem och barn.

En jämn fördelning av föräldraledigheten mellan kvinnor och män skulle skapa väsentligt bättre förutsättningar för kvinnor i yrkeslivet. Men det är bara en del av lösningen. Hela 40 procent av de sjukskrivna kvinnorna säger samtidigt att de skulle vilja arbeta om de fick nya arbetsuppgifter. Hälften av de sjukskrivna vill egentligen arbeta med något helt annat. Anledningen till att de inte byter jobb är att de inte vill förlora sin nuvarande anställningstrygghet genom att bli sist anställd på ett annat företag. Men står man inte ut på jobbet ses långtidssjukskrivning eller förtidspensionering som ett bättre alternativ än att söka nytt jobb.

Lagen om anställningsskydd praktiseras enligt principen sist in först ut. Det innebär att varken ålder eller sjukdom får vara ett giltigt skäl för uppsägning. Det är bra att det finns lagar som förhindrar att folk blir avskedade hur som helst.
Samtidigt finns det brister i den nuvarande lagstiftningen. Detta medför att anställda som vill byta jobb låses in, medan andra som vill ha jobb låses ute. Ungdomar åker ut och in som gästarbetare på de svenska företagen, medan de fast anställda har en tendens att bli äldre och äldre.

En viss rörlighet måste finnas på arbetsmarknaden för att företag ska utvecklas och växa. Att byta jobb är också en viktig faktor för kvinnors möjligheter i yrkeslivet. Om trygghetssystemens regelverk får till effekt att ingen vågar flytta på sig av rädsla för att bli arbetslös riskerar man att låta det goda bli det bästas fiende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om