En dramatisk helg i opinionens tecken
Att det är jämnt, det är ingen nyhet. Men att Moderaterna ska ha gått om Socialdemokraterna och tagit över som Sveriges största parti, är en definitiv slutsats som får vänta något. Att Centerpartiet riskerar att ramla ur riksdagen, som Demoskopmätningen visar, skapade inte samma opinionspanik som i S-leden. Skop-mätningen samma dag gav nämligen Centern drygt sex procents väljarstöd.
Det är likväl bekymmersamt. Det ideologiskt tydliga välval som Maud Olofsson och partiet har gjort, bygger på vettiga slutsatser och ett offensivt mål. Men om Centern ska säkra ett delvis förnyat och långsiktigt stabilt väljarunderlag är det inte ens halvtid i det arbetet.
Maud Olofsson hanterade den svåra debatten om bilindustrins kris och statligt ägande alldeles utmärkt. Samtidigt har övervakningslagar och andra regeringsbeslut skadat den integritetsvärnande profil som Centern tidigare gjorde till sin. I dessa tider behövs även ett mer upplyftande arbete riktat till småföretagssektorn från näringsdepartementets sida. Hopp, utvecklingsanda och lättare bördor är viktiga ingredienser.
Opinionsmätningar är flyktiga ögonblicksbilder med kort eller medelkort livslängd. Däremot kan ett antal mätningar i rad, visa på väsentliga tendenser. Socialdemokraternas stegvisa fall i opinionen är alltså inte överraskande. Inte mot bakgrund av den pinsamma dubbelmoralen inom LO. Oppositionspolitiken har förts utan det ekonomiska ansvarstagande som präglar ett statsbärande parti. Inte heller är det förvånande att Moderaterna går framåt, statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg har stått främst i krishanteringen och vunnit förtroende en masse. Regeringen har utstrålat det lugn och den trygghet som en statsbärande koalition ska göra.
Står sig detta läge över ett antal mätningar, ser vi modern politisk historia skrivas. På samma sätt som med Alliansens tillblivelse och valseger.
Vi noterar nu mäktiga framgångar för Moderaterna, men det räcker inte. Opinionsläget är sådant att det finns skäl för Alliansen att seriöst fundera på att gå till val 2010 som en valallians och undvika fyraprocentsångest. Inget parti talar högt om det i dag. För det kräver att samtliga fyra ser varandra som helt givna komponenter. Men i realiteten är alternativet just nu för Alliansen att lita till att stödröstande Moderater ska säkra regeringsunderlaget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!