Å ena sidan handlar argumenten om solnedgångar och gröna ängar. Retoriken kryddas med pittoreska upplevelser i goda vänners lag och övernattningar på ekologiska gårdar. Vem uppskattar inte närproducerad mat och dryck?
Å andra sidan är solnedgången utbytt mot en kall morgon i ett smutsigt trapphus. Den ekologiska maten har blivit en kurrande mage, och en gnagande ångest, som bara spriten dämpar. Vem ser inte faran med en generös alkoholpolitik?
Inget av argumenten är fel. Det är rätt och rimligt att semesterkvällen bör kunna avslutas med en flaska rött över gårdens disk. Det är lika rätt, lika rimligt att vi ska ha en alkoholpolitik som håller missbruk på så låga nivåer som möjligt. Det ena utesluter inte det andra.
Debatten om gårdsförsäljning av alkohol skär genom regeringens socialliberala mittfält. Men ska debatten föras, förtjänar den lite mer uppriktighet. Moderaterna och Centerpartiet kan inte ensidigt utgå från sina företagar- och landsbygdsintressen, medan Folkpartiet och Kristdemokraterna behöver lyfta blicken från sin omhändertagande folkhälsosyn. Återigen måste Alliansen hitta sin gyllene medelväg.
Hur den kommer att se ut är svårt att sia om: för självklart är gårdsförsäljning av vin och whiskey ett första steg bort från monopolet. Bryggeribranschen skulle inte vara så aktiv i sitt lobbyarbete om försäljningen för all framtid är tänkt att vara småskalig. I förlängningen handlar inte företagarnas intressen om pittoreska semesternöjen utan om arbeten och profit.
Och med detta sagt. Folkhälsopolitikens restriktiva syn på alkohol har inte minskat supandet under de senaste decennierna. En uppluckring av monopolet skulle varken göra från eller till. Däremot skulle utbudet och valmöjligheterna öka.
Det är inte ens intellektuellt hederligt att lyfta fram nykterhetsrörelsens betydelse för Sveriges välstånd som en anledning till att behålla alkoholmonopolet. Nykterhetsrörelsen uppstod som en reaktion på ett samhälle, i vilket lönen inte sällan betalades ut i form av sprit. Normalkonsumentens sätt förhålla sig till alkohol har över seklerna förändrats och förbättrats. Det behöver folkhälsominister Maria Larsson vara tillräckligt vidsynt för att inse när utredningen i dagarna landar i hennes knä.