En kassako med svag miljöprofil

Enligt den politiska programförklaringen ska Vattenfall användas som ett verktyg i omställningen från fossilberoende till förnyelsebar energiproduktion. Det låter snyggt, men för Vattenfall kommer det i realiteten i andra hand.

Övrigt2009-11-17 05:00

Framför allt är Vattenfall en kassako åt statskassan.Så var det under föregående S-regeringar. Så har det också varit under den här mandatperioden. Detta är nog, bortom all retorik, den viktigaste anledningen till att hela företaget är kvar i statlig ägo.
Finansministern gillar det Vattenfall bidrar med Miljöministern ser chansen att driva energipolitik. Näringsministern får i uppdrag att sammanfoga önskemålen. Det har gått hyfsat för Vattenfall rent ekonomiskt, men någon blinkande fyr av förnyelsebar energi på marknaden är det inte.

När Lars Westerberg, Vattenfall AB:s ordförande, anser att bolaget har utsatts för ett mediedrev (SN 14/11) har han rätt. Det blev många turer på en gång. Men klart är dock att bolaget Vattenfall AB inte är det som politiken vill ge sken av. Bolaget må vara statsägt, men det agerar på en konkurrensutsatt marknad enligt marknadsmässiga principer. I slutänden är det avkastningskravet som styr mest.
För skattebetalarna är det tacksamt på sitt sätt. För det är ju ingen tvekan om vilka som får notan för statliga företag med usel ekonomi. Näringsminister Maud Olofsson ska dock kritiseras för att det har dragit ut på tiden med nya ägardirektiv, där just det ekonomiska ska vägas mot det energipolitiska uppdraget. Den undermåliga styrning som tidigare regeringar stod för, var ju regeringens uppgift att rätta till. Maktskiftet verkar inte ha medfört någon större skillnad.
Nu får Vattenfall ny vd, norrmannen Öystein Löseth. Vattenfall är i dag en tung aktör på den europeiska energimarknaden. Krocken mellan detta och politiska önskemål om att vara en spjutspets för förnyelsebar energiproduktion, har hittills resulterat i att det affärsmässiga går först. Att vårda företaget är ett ägaransvar. Men kritiken mot kolkraft och kärnkraft i bolagets regi blir mer suddig och förändringskraven uppfattas inte som lika brådskande.

Allianspartierna var överens inför valet 2006 om att detta var ett av de bolag som skulle förbli helt i statlig ägo. Bättre hade varit om man i stället hade sett över vilka delar av Vattenfalls verksamhet som inte behöver ha svenska staten som ägare. Ola Alterå (C), statssekreterare på näringsdepartementet, levererade ett snarlikt budskap på bolagsstämman i våras. Det borde ha gjorts redan vid maktskiftet 2006.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om