Läget har sina paralleller till FRA-debatten 2008. Då utsattes de främsta FRA-kritikerna i samtliga Allianspartier för mycket hård press att böja sig för partilinjen. Nästan alla vek sig till slut eller råkade vara ”frånvarande”. Inom Centern var det Fredrick Federley som fick betala det högsta priset. Regeringen tog fel strid vid fel tillfälle och med fel metoder.
Det som hände där bör regeringen lära sig av. Partipiskan är omodern och gynnar inte förtroendet för politiken. Oavsett om man håller med dem som går emot partilinje och stämmobeslut, eller inte. Om regeringens proposition – mot all rimlig förmodan – faller skapar det en osäkerhet om framtiden och gör regeringen ett starkt kort fattigare. Men den Allianspolitiker som inte kan rösta för Alliansens klimat- och energipolitik bör ha en självklar rätt att låta bli.
Kärnkraftsfrågan är inte längre en het potatis – notera att inga granskande medier ens har frågat efter oppositionens gemensamma energipolitiska löften. Men när det kommer till Centerpartiet slår det fortfarande gnistor i ämnet. Inget fel i det, energipolitiken borde få en mer framträdande roll i valrörelsen än vad den verkar få. Den är ju direkt kopplad till avgörande tillväxtfrågor.
Kompromisser är känsliga saker. I det här fallet fungerar det. Det Centerpartiet har gjort är ett balansnummer av rang, men också ett nödvändigt sådant. För samtidigt som det är en seger för kärnkraftsvännerna, inte tu tal om annat, är det en stor framgång för dem som vill se omfattande satsningar på förnyelsebar energi.
Det är denna historiskt stora satsning som gör kompromissen mellan ett kärnkraftsskeptiskt Centerparti och ett kärnkraftseuforiskt Folkparti med M och KD däremellan, möjlig. Det var därför som Centerstämman i fjol ställde sig bakom uppgörelsen, trots att den bara tillfrågades i efterhand. Att kräva snabbavveckling är inte längre en hållbar linje.
Alliansens miljö- och energipolitik ger tydliga och robusta förutsättningar för framtiden. Det öppnar även för mer av svensk energiexport på en växande nordisk och europeisk marknad, med ökande inslag av förnyelsebart.
Den utvecklingen bör Centerpartiets företrädare kunna försvara med såväl skärpa som tillförsikt.
En kompromiss där båda sidor vinner
Sprickan bland Centerriksdagsledamöterna kan fälla klimat- och energiuppgörelsen, dundrade SVT:s Aktuellt på med i förra veckan.Tre ledamöter uttalade sig kritiskt mot partiledningen och sade sig inte vilja rösta för regeringens förslag. Det avgörande är om de i så fall röstar emot eller lägger ned sina röster.Bara om de röstar nej förlorar regeringen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!