En konst att ta medalj
I dag startar konståknings-SM i Nyköping. Under fem dagar ska Sveriges bästa skridskoakrobater slåss om medaljerna. 260 deltagare, 25 domare, 70 tränare och lagledare ska se till att det blir fest i Rosvalla. SN tog pulsen på favoriterna i går.
i juniorklassen har blivit senior i år. Därmed har konkurrensen blivit tuffare och programmet svårare.
Det är stor skillnad, men det är faktiskt kul att tävla tillsammans med åkare som man tidigare bara tittat på. Kul att se att de kan misslyckas på träningar också, säger Lina och skrattar.
Nya hoppserier, snabbare piruetter och en förbättrad skridskoåkning är saker Lina tränat extra på.
Och så ansiktsuttrycket. Det är något som domarna börjat tittat lite extra på och ge extrapoäng för. Man måste leva sig in
i musiken.
Hur tränar man ansiktsuttryck? Står framför spegeln och grimaserar?
Nej, Lina ler. Jag åkte ned till Salome Brunner i Schweiz och fick sitta och lyssna på musik. Är det dramatisk musik ska man inte visa så mycket, är det mer lugnt ska man le.
Lina började träna konståkning när hon var sex år. Nu tio år senare älskar hon fortfarande sporten. Hon tränar tvåtre pass per dag. Två på is, det andra i styrketräningslokalen eller framför spegeln med att dansa balett.
Hon har samma koreograf sedan hon startade.
Hanna Gradevik har följt med mig hela tiden. Hon vet vad jag kan och inte kan.
Lina byter program till det fria programmet varje år.
Jag vet egentligen inte varför men hör man musiken två gånger per dag under ett år, blir man ganska trött på den, säger hon.
Hoppen hör till hennes starka sida, inlevelsen till musiken är hennes svaghet.
Nu har jag Romeo och Julia i mitt kortprogram och så lite dramatisk musik i det andra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!