EJulimånad är semestermånad, så också för regeringen. Med 18 lediga ministrar får äldreminister Maria Larsson (KD) i veckan vikariera för statsministern. Närmare statsministerposten än så lär Kristdemokraterna inte komma. Att överhuvudtaget hålla sig kvar i riksdagen är utmaningen för 2014.
En sammanslagning av opinionsmätningarna i juni ger Kristdemokraterna 3,6 procents väljarandel. Det är ett orostecken inte bara för Hägglund, utan för hela alliansen. Även Centerpartiet är farligt nära kamrat fyra procent. Moderaternas dominans riskerar hela allianssamarbetet.
Baserat på partiernas utspel i Almedalen verkar Centerpartiet och Kristdemokraterna välja olika strategier för att hålla sig flytande. Lööf försöker sno åt sig ledartröjan i alliansen genom att kräva nystart och bjuda hem de andra partiledarna till Värnamo. En kaxig strategi som kan ge bra uppmärksamhet om den fungerar. Frågan är dock varför Moderaterna skulle gå med på en nystart samtidigt som de försöker förmedla bilden av att Sverige är ett framgångsland. Lööf siktar högt men riskerar samtidigt platt fall.
Hägglund däremot verkar ha tonat ner retoriken från tidigare tal. Istället kom flera välgenomtänkta förslag, som att intjänad pension borde delas lika mellan man och hustru vid separation. Det är ett progressivt förslag som tar bort den bestraffning som många kvinnor får när de stannar hemma med barnen. Smart tänkt, men knappast någon kioskvältare.
Småpartiernas försök att nå ut är i grunden dömda att misslyckas utan hjälp från Moderaterna.
En analys från TT visar att Reinfeldt, Borg och Bildt tillsammans syns mer än alla andra ministrar tillsammans. Regeringen har blivit synonymt med Moderaterna, inte minst för ansvarstunga områden som ekonomi. Småpartierna får nöja sig med att synas i sina spetsfrågor. Mediabilden av alliansen liknar alltför ofta den av en småbarnsfamilj i mataffären.
Medan föräldrarna Reinfeldt och Borg gör hushållets välbehövliga inköp springer barnen Lööf, Hägglund och Björklund runt och kräver godis. Tur då att föräldrarna håller hårt i plånboken. Familjens ekonomi är trots allt ansträngd.
Ska de mindre partierna få ett uppsving krävs att den bilden förändras. Även småpartierna i regeringen behöver synas i de tyngre frågorna.