Redan från och med nästa års budget borde staten skulle ta över kostnadsansvaret för andra sjuklöneveckan från företagen, sade Centerpartiet. Efter förra helgens Alliansförhandlingar på Harpsund blev svaret att regeringen föredrog att utreda frågan – och samtidigt se över högkostnadsskyddet.
Det är en framgång och ett bakslag. I sak är det en klok åtgärd att frågan om vem som ska betala den andra sjuklöneveckan kombineras med ett förändrat högkostnadsskydd. För mindre företag är det ett hoppfullt besked, problemet är det skjuts på framtiden.
En vinterkräksjuka eller en illasinnad influensa är en tung smäll för såväl en egenföretagare som ett småföretag med smala marginaler. Med högkostnadsskydd anpassat efter respektive företags storlek skulle effekterna av en tillfälligt hög korttidsfrånvaro kunna bli något lättare att hantera. Detta är utredning som har alla möjligheter att leverera något av värde.
Å andra sidan blir bilden utåt av regeringsförhandlingarna något annorlunda. Centerpartiet ville avlasta företagen kostnaderna för den andra sjuklöneveckan. Löftet blev en utredning, skrockade Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Alla utspel ger inte nödvändigtvis seger i kampen om rubrikerna.
Alliansen bygger på ömsesidig respekt, att alla ger och tar. Men centerledaren Annie Lööf hade haft nytta av en slopad andra sjuklönevecka som en politisk signal inför höstens debatter, både i egenskap av partiledare och av näringsminister.
Visst tål det att påminna om att oppositionen har hårdsaltat sina sockrade löften till företagen. På köpet med ett slopat sjuklöneansvar för andra veckan, får företagarna ett bastant skattehöjningspaket. Det blir dyrare att anställa. Bakom kulisserna lurar också det utskällda och krångelskapande förslaget om obligatorisk månadsrapportering till Skatteverket. Den rapporteringen tycker Socialdemokraterna mycket mer om än vad Alliansen gör.
Sänkta egenavgifter för företag vinner inga val, men är en utmärkt reform från Lööfs sida. Företagen i SN:s spridningsområde får sänkta kostnader med drygt 5,4 miljoner kronor. För Nyköpings och Oxelösunds del handlar det om 900 företag vars avgiftsbörda minskar med totalt 3,4 miljoner kronor. Drygt en miljon kronor fördelas mellan 266 företag i Gnesta medan nästan exakt lika stor summa kommer 253 företag i Trosa kommun till del. Det är tusenlappar som gör god nytta i små och nystartade företag.