Flera ekonomier inom EU har allvarliga problem. Andra drar hårt efter andan, som Storbritannien. Det är ingen överdrift att påstå att Sverige är en av de stater, som kom ur konjunkturfallets hårda påfrestningar med ett av de mest gynnsamma utgångslägena. I ett Europa där regeringar brottas med alldeles för stora budgetunderskott, där man har bränt resurser under krisen utan att ha de ekonomiska musklerna för att göra det, är Sverige ett positivt undantag.
De svenska tillväxtframgångarna drar till sig blickar och skapar nyfikenhet. OECD har med gott fog öst beröm över Sverige.
Men det finns en andra sida av myntet också. Samtidigt som statens finanser pekar åt rätt håll och tillväxttalen dundrar uppåt, har Sverige fortfarande en relativt sett hög arbetslöshet.
Trösklarna är höga för att få ett jobb. Inte minst handlar det om unga med svag eller begränsad kompetens. Ingångslönerna för unga är relativt sett höga. Sverige är ett av de länder där unga har som svårast att få fäste på arbetsmarknaden. Det är inget att skryta med.
Det är en problematik som en ansvarstagande regering måste hantera. På vilket sätt kan man minska antalet unga som innan de har kommit in på arbetsmarknaden, redan är utestängda? Kanske kan de samtal som ska föras mellan Svenskt Näringsliv och LO om förändringar i anställningsskyddet leda en bit på vägen. Ytterligare utbildnings- och fortbildningsinsatser likaså. Men regeringens – eller framför allt Moderaternas – beröringsskräck inför arbetsmarknadslagstiftningen kommer till ett pris.
Vi ser också av den senaste statistiken att de korta sjukskrivningarna ökar. Det kan förstås vara en tillfällig effekt, men minskande sjuktal har varit en starkt bidragande faktor i svensk ekonomis framgångar under 2000-talet.
Sverige är en liten och öppen ekonomi. Den är anpassningsbar men också sårbar. När det går bra, går det riktigt bra. När det tar emot kan det gå fort åt andra hållet.
I Davos ska den svenska regeringen göra det mesta möjliga av tiden i rampljuset. Det finns all anledning att dra nytta möjligheterna att marknadsföra svensk ekonomi, att locka företagsinvesteringar och -etableringar. Samtidigt får man inte dra skrytvalsen så långt att den övergår i självgodhet.
Sådant slår lätt tillbaka.
En lindans mellan kaxig och självgod
Den svenska regeringen får vid World Economic Forum i schweiziska Davos vara symbol för en stat som hanterade utmaningarna under den globala ekonomiska krisen på ett framgångsrikt sätt.Den utmärkelsen får man inte ta för given.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!