En luftpastej, Baylan
Men synar man skolministerns förslag visar det sig att det inte alls kommer att bli så. Det enda han föreslår är att eleverna i avgångsklasserna tidigt på våren ska få veta hur de ligger till och sedan ges möjlighet att få en omprövning av det preliminära betyget i en dialog med läraren.
Det var en pastej som sa poff, när den landade. Den innehöll ingenting, bara luft. Och eleverna genomskådade bluffen direkt. De flesta skolungdomar får redan i dag en tydlig vink av lärarna i början av terminen hur de ligger till inför slutbetyget. Man går igenom vad eleven behöver prestera om hon eller han vill höja sig. Det är ju inte det som är problemet, Baylan. Problemet är när man inte kommer överens, och eleven anser sig ha fått ett uppenbart felaktigt betyg. I det läget är eleven helt rättslös.
Att det finns brister i lärarnas kunskaper i bedömnings- och betygsfrågor är ingen hemlighet. Riksrevisionsverket har nyligen riktat hård kritik mot att det råder alldeles för stora skillnader i betygsättning mellan skolor. En skillnad som sannolikt också förekommer mellan elever. Att det kan vara något annat än elevens kunskaper som får betydelse för om eleverna ska ta sig in på högskolor är en synnerligen olustig tanke.
Skolkommitténs förslag var att rektor tillsammans med en annan lärare skulle pröva om betyget var rätt eller fel. Men det säger skolministern nej till. Han är oroligt för en våg av överklaganden och kanske för en storm från lärarkåren.
Baylan offrar hellre en kränkt elev som efter 12 slitsamma år i skolan inte får ett rättmätigt betyg, än tar risken att systemet ska missbrukas. Syftet var att stärka elevernas ställning i en ny skollag, men det var som vanligt bara snack.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!