!Vi har inte tänkt oss någon förtida avveckling, utan vi ser ju att kärnkraften kommer att behövas under en överskådlig tid. Det är inte statsminister Fredrik Reinfeldt som säger detta, utan S-ledaren Stefan Löfven (Ekot 7/6). Det är lätt att missta sig för det är snarlikt den argumentation som Alliansen använder i sin energipolitiska överenskommelse.
Kärnkraftsvännen Löfven går en intern batalj mot kärnkraftsmotståndarna inom sitt parti. Med opinionsvindarna i ryggen tar S-ledaren chansen att vrida partiet i den riktning som han och de gamla fackkamraterna i Metall står för. Bort från Miljöpartiet.
Nu är det bara en tidsfråga innan statsminister Fredrik Reinfeldt (M) frågar om oppositionsledaren också kan tänka sig att bygga nytt för de pengar det annars skulle kosta att maximera livslängden på befintliga reaktorer.
I tisdagstidningen skrev jag att en av skillnaderna mellan Löfvens ledarskap och företrädarens Mona Sahlins är att han ibland låter mer som en ny moderat. Detta är ett typexempel. Möjligen är det en signal om att Socialdemokraterna positionerar sig för att söka en energipolitisk överenskommelse över blockgränsen. Det är inte möjligt att utan partiet först visar färg i frågan om kärnkraftens framtid – och att det finns ett förhandlingsutrymme.
Stefan Löfven behöver inte göra sitt parti till reaktorkramare över en natt, men det går ju att snegla lite på Centerpartiet för att se att en konstruktiv medelväg, som främst gynnar det förnyelsebara, är fullt framkomlig.