I veckan anklagade SVT:s Uppdrag granskning regeringen och särskilt miljöminister Andreas Carlgren (C) för att vara klimatpolitikens obotliga utvecklingsoptimister. Detta med undertonen att ministern borde begränsa svenskarnas bilåkande hårt, hellre än att tro på teknikens under.
Public service-televisionens budskap var att alla som bor nära storstäder bör åka kollektivt. Att handla på stormarknad med egen bil är en synd. Bara landsbygdsbor bör tillåtas transport i egen bil. Det var nog därför en missräkning när inte heller Socialdemokraternas företrädare Lena Hallengren ville säga att bilismen måste minska.
Instängd i beräkningsmodeller får utvecklingsoptimisten snabbt ont om armbågsutrymme. Låt oss i stället ta det breda samhällsperspektivet. Vilken värld vill vi se i framtiden? Vi främjar inte ett öppet samhälle med fri handel och växande välstånd, genom att hindra människor från att resa eller varor från att transporteras.
Vi behöver kunna åka egen bil, att semestra på Mallorca eller i den grekiska övärlden ska inte vara mångmiljonärer förunnat. Vi ska inte heller förhindra människor att plugga, jobba eller utföra frivilligarbete långt ifrån de platser där de växte upp. Ett minskat resande skapar färre möten och färre impulser. Perspektiven på medmänniskan riskerar att bli snävare.
Ett samhälle som stänger in sina invånare, även om det utåt sett sker med välmenande föresatser, försämrar möjligheterna att förena människor, stater och världsdelar.
Det som verkligen lär behövas på klimatkonferensen i Köpenhamn är miljöengagerade utvecklingsförespråkare. En global överenskommelse av rang kräver makthavare som med framtidstro tar sig an klimatutmaningen konstruktivt. Det kommer att krävas resurser och global generositet från i-världens sida, men teserna om världens undergång bör få vänta.
EU:s ordförandeland Sverige har en utvecklingsoptimistisk regering. Sverige har Europas mest ambitiösa klimat- och energipolitiska mål. Det är miljöminister Andreas Carlgrens (C) och statsminister Fredrik Reinfeldts (M) uppdrag att visa att detta går hand i hand. Bäste självspäkare kommer inte att vinna.
En miljöminister klär i utvecklingsoptimism
Miljöminister Andreas Carlgren tvekade inte på något sätt, när han i SVT försvarade resandets värde i förhållande till politiken för att minska klimatutsläppen.Debatten behöver en politik som inte utmålar oss alla till förtappade syndare som bör åderlåtas och ägna sig åt aktiv självspäkning.Visst, ovanstående är slagordsmässigt formulerat och klimatfrågan är komplicerad. Men det finns i grunden en sympatisk skaparanda i detta politiska vägval.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!