En missriktad längtan efter veto

Det är inte bara de röda politikerna som när tankar på att begränsa vinstuttaget i friskolor. Det är, enligt tidningen Dagens Samhälle (5/5), bara bland de ­moderata kommunalråden som det finns en majoritet emot. På den punkten bör även Moderaterna lyssna in sig.
Samtidigt är det oroväckande att fyra av tio kommunalråd från Centerpartiet vill ha ett kommunalt veto mot friskoleetableringar.

Övrigt2011-05-09 05:00

Vid sidan av Moderaterna och Socialdemokraterna är det Centerpartiet som sitter på relativt många kommunalrådsposter i landet. Antalet minskade något i senaste valet, men i den svenska kommunpolitiken är Centern ett stort parti.
I ivern att värna små skolor utanför huvudorten säger sig 41 procent av Centerföreträdarna i undersökningen villiga att begränsa elevernas frihet att välja skola och friskolornas möjligheter att konkurrera. Att ha nära till en skola är bra för många. En skola som försvinner är ett slag mot attraktiviteten att bosätta sig i området.
Den som vill stärka skolornas möjligheter på mindre orter måste därför engagera sig i attraktivitets- och kvalitetsarbetet, inte i politikens möjligheter att förhindra konkurrens. Bra skola, bra boendemiljö, bra kommunikationer – det är sådant som stärker alla orter, stor som liten.
En viktig del i detta är rätten att få starta friskola lokalt om den kommunala läggs ned. Den möjligheten ska aldrig kunna strypas av lokala politiker.
I valet mellan den enskilda elevens frihet att välja skola och den kommunala skolorganisationens behov, måste elevens rätt att välja sättas i främsta rummet. En skola som alltför många väljer bort har inget existensberättigande, oavsett om den ligger i tätort eller småort. Därför är denna vurm för ett kommunalt veto felaktig.
Däremot finns det skäl att diskutera begränsningar av vinstuttag i friskolor som inte levererar den kvalitet som krävs. Det är rimligt att ställa krav på viss återinvestering i friskolans verksamhet. Att utveckla kvaliteten och uppdatera undervisningsverktygen ligger helt och hållet i elevernas intresse. Men de friskolor som inte lever upp till kvalitetskraven och samtidigt betalar ut stora summor i vinst till sina ägare, är få. Det är inte en slump att andelen elever som väljer friskolegymnasier ökar. De hittar något som de vill ha.
Det intressanta är att så många ansvariga politiker engagerar sig så hårt i möjliga tvångsregler för friskolorna. Ingen talar på samma sätt om ökade möjligheter att sätta press på kommunala skolor som underpresterar. Där är nämligen politikerna själva ansvariga huvudmän.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om