En monarki beroende av väljarnas välvilja

Den svenska monarkin är förankrad i regeringsformen. Kungahuset är inte en demokratisk institution i sig, men ordningen med ett ärvt offentligt ämbete har sanktionerats av riksdagen, i demokratisk ordning. Det är onekligen pikant.

Övrigt2010-05-14 05:18

I sommar förväntas de rojalistiska stämningarna nå nya höjder i samband med enormt påkostade och symbolrika bröllopsfestligheter där kronprinsessan Victoria gifter sig med en man av folket, Daniel Westling. För den som är republikanskt lagd lär detta inte vara läge att hoppas på en försvagning av monarkins ställning.
I Sverige är kungligheterna färgstarka symboler med offentliga plikter, men utan formell makt. I en intervju med Sveriges Radio ställs kronprinsessan Victoria inför frågan om det demokratiska i att ärva sin position. Hon svarar med att hänvisa till regeringsformen. Det är inte demokratiskt att offentliga uppdrag går i arv. Hennes roll är en sanktionerad anomali.
Kronprinsessan Victoria säger också att det är en styrka att kungafamiljen inte får lägga sig i ”känsliga” politiska spörsmål. Något annat kan hon inte svara, hon är en makthavare delvis försedd med munkavle. Men när kronprinsessan Victoria hävdar att detta ger monarkin en neutral roll i det svenska samhället, så är det inte sant.
Monarkins offentliga uppdrag är att hålla sig utanför partipolitiken, men kungahuset är inte opolitiskt. Kung Carl XVI Gustaf är ju exempelvis ”för Sverige – i tiden”. När kungen säger något uppseendeväckande eller känslofyllt – må det vara om säljaktens brutalitet, om fördelarna med statsskicket i Brunei eller om ett barns sorg och smärta över att växa upp utan en far – så påverkar det opinioner och får politiska effekter.
När kronprinsessan Victoria i sommar gifter sig tas nästa steg i den kungliga tronföljden. Det är få som tror något annat än att Victoria en dag blir drottning av Sverige. Men kommer hennes barn också att få sitta på en tron fylld av symbolisk makt, men utan formell sådan? Det hänger på opinionen.
De aktivt republikanska krafterna är inte starka nog att förändra det system som råder. Bara Vänsterpartiet talar egentligen om att störta tronen. De mer republikanskt inriktade partierna håller i övrigt god min, inte minst av opinionsskäl. För så länge det finns en majoritet svenskar som hellre ser ett kungahus än en folkvald president i samma roll, så kommer den rådande ordningen att bestå.
Detta är en monarki beroende av väljarnas välvilja. Utan den blir regenten arbetslös.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om