En nytändning för flourtanten
Fluortanten har återvänt till Stockholm. Kanske kommer hon även att börja arbeta i Sörmland igen. I Gnesta är det dock tveksamt om hon behövs för där är det redan mycket fluor i dricksvattnet.
Det smakar mint, säger Bibbi Stenman som arbetar som utvecklings-och folkhälsosamordnare vid Folktandvården i Stockholms län.
Under det senaste läsåret kom fluortanten tillbaka till Haninge och Botkyrka.
I dessa områden har barnen mer hål i tänderna än genomsnittet. Det beror på att de inte borstar lika noga.
Fluor stärker emaljen och motverkar bakterieangrepp som kan leda till hål i tänderna. Därför ingår fluor som en av ingredienserna i många tandkrämer.
I Gnesta och resten av Sörmland arbetar inte fluortanten sedan många år. Men det är inte omöjligt att hon återvänder.
Vi ska undersöka hur det ligger till med tandhälsan bland barnen i Sörmland också. Jag tror att det ska kunna komma igång under året, säger övertandläkare Fredrik Rundgren vid Folktandvården i Sörmland.
På vissa håll är det redan mycket fluor i dricksvattnet och då behövs inte fluorsköljning.
Jag vet att i till exempel Uppsala är det väldigt mycket fluor i vattnet så där behövs inga extra sköljdoser, säger Bibbi Stenman.
Vattnet i och omkring Gnesta tätort har ännu högre fluorhalt än det i Uppsala. Något som tandläkarna på orten är medvetna om.
Det är mycket fluor i Gnesta men i Björnlunda och Stjärnhov är det mindre, säger Gnesta-tandläkaren Ove Rosén.
Samma sak i Laxne. Alla de mindre tätorterna i kommunen har låga halter fluor i vattnet, åtminstone i jämförelse med Gnesta.
Folktandvården i Sörmland följer försöken i Stockholm noga innan det kan bli aktuellt här, säger Fredrik Rundgren.
I Stockholm kommer fluortanten att arbeta ännu hårdare kommande läsår.
Vi utvidgar till alla områden där barnen har mer hål i tänderna än genomsnittet. Där blir det fluorsköljning en gång i veckan eller en gång var fjortonde dag, säger Bibbi Stenman.
Det är främst sexåringarna i förskolan och barnen som går i femman och sexan som sköljer.
I dessa åldrar får barnen nya tänder längst bak i munnen. Där är det svårt att komma åt och borsta och det blir nästan alltid hål med en gång.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!