En oenig enighet i landstinget
Annars handlade det mest om ekonomi. Den omfattande debatten gällde årsberättelsen för 2006, där landstingets revisorer hade lämnat ett par synpunkter på verksamheten. Dylika påpekanden är alltid allvarliga. Men det finns ju olika grader av allvar.
Landstinget gick drygt 40 miljoner plus 2006, trots att hälso- och sjukvården gick med ett stort underskott. Oppositionen valde, trots överskottet, skarpa ord som ekonomiskt moras om Regnbågsalliansens ledarskap. Det sätter ju även decenniets första fyra år i ett intressant perspektiv. Då satt socialdemokraterna vid makten och Landstinget Sörmland gick då med mycket stora underskott, inte överskott. Minns dessutom skattehöjningen 2001 som tuggades upp på bara ett år.
Det finns därför skäl att dela landstingsrådet Lotta Finstorps och Regnbågsalliansens försiktiga optimism över att landstinget nu har visat plusresultat två år i rad. En viktig faktor är att man inom verksamheterna har lyckats hålla nere kostnadsökningstakten så att den ligger under riksgenomsnittet.
Men det är små marginaler. Oppositionen kräver därför ett större överskott. Oppositionsrådet Jörgen Danielssons (s) exempel på landsting med påstått tillräckliga överskott var dock sådana med betydligt högre skatt, som Dalarna och Västmanland. Det skvallrar kanhända om att s vill höja landstingsskatten, åtminstone på sikt. Regnbågsalliansen har valt en annan strategi.
Med så tydliga åsiktsskillnader var det som upplagt för en skarp omröstning om årsberättelsen, följd av votering och reservation. Men när det närmade sig beslut meddelade oppositionsrådet Jörgen Danielsson att socialdemokraterna ville säga ja till årsberättelsen. Majoriteten hade då accepterat ett par av oppositionens tilläggsförslag.
Regnbågsalliansen och vänsteroppositionen har alltså vitt skilda bilder av landstingets utveckling.
Men i protokollet kommer det att stå att man röstade igenom årsberättelsen för 2006 i en till synes violfärgad enighet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!