En ordsvärm i stället för pengar i plånboken
Några extra miljarder till kommuner och landsting som vänstern ville ha blev det inte heller. I stället för att dryga ut lönerna bland de många lågavlönade kvinnorna i kommuner och landsting blev det bara en ordsvärm.
Nya nationella handlingsplaner mot lönediskriminering ska arbetas fram i kanslierna och inför höstbudgeten skall man undersöka om kommuner och landsting verkligen behöver mer statliga bidrag samtidigt som det ska föras en dialog om att avskaffa lönegapet mellan män och kvinnor.
Det pågår en lönerörelse just nu som i högsta grad berör lågavlönade kvinnor i den kommunala sektorn. De som har mest inflytande över den processen är socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister på arbetsgivarsidan. Om de menar allvar med att höja kvinnors löner kan de göra det omedelbums. Men det är inte så lätt. För det saknas pengar.
Så länge Kommunal fortsätter att göra ett huvudnummer av att höja de lägsta lönerna till 15 000 kronor kommer framstegen att gå långsamt. För Nyköpings kommun skulle det innebära en ökad kostnad på ca 2 miljoner kronor. De pengarna finns inte, förklarade kommunalrådet Göran Forssberg (s) häromdagen, som i stället pläderade för någon form av prestationslön. Att påstå något sådant är förmodligen som att svära i kyrkan. Men om Kommunal vill att medlemmarna ska kunna höja sina löner mer än några ynkliga procentenheter, borde de se till att verktygen för individuell lönesättning slipas och ge personal som vill höja kompetensen möjlighet till bra utbildningar. Personal som medverkar till att utveckla arbetsplatserna och göra dem effektivare är med och skapar större utrymme för löneökningar. Sådant ska belönas.
Det bästa som regeringen kan göra är att sänka skatterna för de lågavlönade och gå i spetsen för att bryta upp monopolen så att även kvinnor får fler arbetsgivare att välja mellan. Ett bergsäkert sätt att höja lönerna på sikt är att få fler män att gå in i yrken som alltjämt domineras av kvinnor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!