En politisk skräll ger regnbågen chansen
Efter valet hade socialdemokraterna och vänsterpartiet ett mandats övervikt mot regnbågsalliansen. V-distriktet var därför redo att (direkt eller indirekt) acceptera höjda politikerlöner för att få regera med s. Men det var inte Marco Venegas eller Ann Berglund. De båda vänsterpartisterna visar stort politiskt mod när de går emot distriktsstyrelsens endast samarbete med s-linje. De ser andra möjligheter.
Men det handlar inte bara om politikernas löner. Den förra mandatperiodens sexpartisamarbete spelar in. De två vänsterpolitikerna hade aldrig tagit steget om de inte visste att den här lösningen skulle kunna fungera. Nyköpingsbon Marco Venegas är en populär politiker, som säkrat många röster åt vänstern i såväl kommun- som landstingsvalet genom sitt idoga arbete mot diskriminering. Men han och partikollegan vägrade att dagtinga med sitt samvete för att säkra en s+v-koalition i landstinget.
Starka krafter inom deras eget parti kommer att försöka få dem uteslutna. Pikant nog hävdar Venegas och Berglund att de håller sig till partiets linje medan de övriga säljer sig till socialdemokraterna genom acceptera lönelyft för toppolitikerna. Här finns en uppenbar identitetskonflikt inom vänstern.
För socialdemokraterna är detta en dubbel motgång. Man bytte ut hela landstingsledningen för att skapa nytt politiskt förtroende. I stället gick man på pumpen på nytt. Att förlora makten är en sak, men att förlora den på att man vill höja de egna politikerlönerna; det bör bli ett högt politiskt pris att betala. Det är ytterst märkligt att man försätter sig i en sådan situation.
Inom regnbågsalliansen finns samtidigt ett starkt förtroendekapital mellan partierna, grundmurat genom de senaste årens majoritetsarbete. Tillsammans har man hanterat landstingets ekonomiska problem och samtidigt betat av den gemensamma handlingsplanen.
I det första regnbågsprogrammet, för två och ett halvt år sedan, var man överens om att inte vara överens i synen på offentlig sektor, på mångfald och på privata entreprenörer. På fredag ska ett nytt gemensamt program läggas fram. Tydligt, konstruktivt och lättläst, utlovar centerns Henrik Elmberg.
En nyckelformulering är vad som sägs om de anställdas inflytande. Den nya landstingsmajoriteten lovar redan nu att den vill främja personalens möjligheter att organisera verksamheten som passar den enskilda enheten bäst utifrån det uppdrag man har. Det är inte längre ett nej till personalkooperativ eller nya driftsformer, utan ett ja till lokala lösningar efter behov och förutsättningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!