Miljöpartiets ena kommunalråd Johannes Krunegård lämnar Nyköpingspolitiken. Ett redan skakigt rödgrönt samarbete blir än mer svajigt. De rödgröna har inte varit sig lika sedan bråket om det kommunala bostadsbolaget Nyköpingshems fastighetsförsäljningar. Där skar det sig mellan säljförespråkarna Socialdemokraterna och Vänsterpartiet å ena sidan och säljmotståndaren Miljöpartiet å den andra. Det blev inget regimskifte, utan partierna har lappat på förhållandet så gott det går.
Johannes Krunegård beskrivs av vänner och motståndare som en pragmatiker, en politiker som har lätt att passa in i ett samarbete. Det är beröm och kritik i samma andetag. Beröm för den politiska förmågan att samverka och utöva makt, men en indirekt kritik mot den ideologiska profilen och svajigheter mellan vallöften och den politik som följde.
När känslorna stormade som mest hävdades att det var just Krunegård som var en av MP-företrädarna som ville hålla fast vid den sittande majoriteten. Hur det var med just det kan diskuteras, allt beror på vem du frågar. Men under förra mandatperioden samarbetade Johannes Krunegård lika smidigt med Alliansens fyra partier. Egenskaper som lär komma väl till pass i PR-branschen.
Miljöpartiet har en tradition av delat ledarskap och står nu inför ett vägval. Ska det kvarvarande kommunalrådet, kommunfullmäktiges vice ordförande Malin Hagerström axla en större roll? Hagerström har nu två års rutin som kommunalråd och är inte den som skulle backa inför en sådan utmaning.
Å andra sidan finns exempelvis partiets sammankallande Björn Wadström i kulisserna, han var den som hårdast tog strid för partiets linje i Nyköpingshemsaffären. Blir det Wadström som tar över Krunegårds plats i kommunstyrelse och som kommunalråd? I så fall lär han inte enbart mötas av leenden från samarbetspartierna.