En restaurangchef med hög ambition

En parad av bilar myllrar kring Gumsbacken i Nyköping och inne på hamburgerrestaurangen McDonalds är köerna­ långa. Personalen i kassan ­arbetar febrilt för att tillfredsställa kundernas behov. Mitt i denna snabbmatshets möter restaurangchef Calle Stadler, 24 år, mig med en lugn uppsyn.
– En utdragen lunchrush, förklarar Calle när han en stund senare tar mig till en lugn vrå bortanför sorlet.

Övrigt2009-08-03 06:00

Här bakom är golven hala av fritösångornas dunst och luften bär en hinna av hamburgeros. Trots doften som belägrar restauranglokalen, har Calle under sina sju år i branschen aldrig tröttnat på att vare sig äta eller tillaga hamburgare.
Vid 16-års ålder ”långhårig och ovårdad”, som han själv säger, började Calle arbeta extra på hamburgerkedjan. Efter en kort lumpenvisit blev han arbetsledare på en restaurang i Skärholmen och där formade han sin målsättning.
– Jag sa att nu slutar jag inte förrän jag är restaurangchef.
Med den inställningen blev han först chef för en restaurang i Uppsala och sedan 15 månader tillbaka är han chef för restaurangen på Gumsbacken. Korthårig och välvårdad.
– Jag gillar variationen och att man aldrig vet hur dagen ska bli, säger Calle.
Genom kurser har han fått kunskaper om hur man leder en restaurang som har 70–80 anställda. Men att vara chef är inte helt lätt.
– Man lär sig av sina misstag, men det viktigaste är att anpassa sig efter olika individer. Alla motiveras av olika saker och det gäller att ta reda på vad som driver varje person framåt.
Det viktigaste är också det svåraste. Calle menar att han
ibland får ”läsa mellan raderna” för att utröna vilket ledarskap olika individer behöver. Att våga ha kul och att se till att personalen trivs är andra faktorer som Calle anser är viktiga för att lyckas som chef. Det roligaste menar han är att se människor utvecklas och gå vidare.
Nu när Calle har uppnått sitt mål om att bli restaurangchef har han satt upp ett nytt mål:
– Jag vill bli Sveriges bästa restaurangchef, deklarerar han bestämt.
Så länge Calle känner att han kan utvecklas inom företaget så stannar han kvar. Men han har en liten dröm om att någon gång kunna driva en restaurang i egen regi. För att laga mat är något som Calle alltid har gillat och något han gärna sysselsätter sig med på fritiden.
– Det är bästa sättet att bli lugn på, att göra något aktivt, säger han, men avslöjar också att han vill bli bättre på matlagning innan planerna på en egen restaurang kan börja växa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om