En seger för den svenska modellen
LO-fackets upprörda röster grundar sig i att de fått bakläxa på sin maktposition. Ingen vill förlora makt. Men när makten i det här fallet även förtroendet missbrukas blir notan dyr.
Därför står LO och Byggnads nu på den förlorande sidan. De riktigt dåliga förlorarna talar nu om att lämna EU som en följd av domstolsutslaget. För att man inte längre får diskriminera som i Vaxholmsfallet.
EG-domstolen slår fast vad som är acceptabelt sett till den fria rörligheten för varor och tjänster inom unionen, en rörlighet som Sverige vinner mycket på.
Den svenska modellen bygger på att två hyfsat likvärdiga parter visar varandra ömsesidig respekt och verkar för konstruktiva samtal i syfte att främja en stabil och långsiktig ordning på arbetsmarknaden. Det ska man hålla fast vid.
Fackliga organisationer har rätt att ta till stridsåtgärder, men när åtgärderna på svaga grunder riktas mot företag i andra EU-länder frontalkrockar de med den fria rörligheten för tjänster. Då gäller förbudet att försvåra för denna rörlighet.
Domstolens utslag gör att regeringen tvingas ändra i lagstiftningen. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin som budskapsmässigt verkligen satsat på fel häst, gör en halv pudel och erkänner att Lex Britannia måste ändras. Lagen ger svenska fackföreningar rätt att tränga undan kollektivavtal som ett utländskt företag har med sina anställda, när detta företag tillfälligt verkar i Sverige.
Den svenska modellen är inte huggen i sten, säger statsminister Fredrik Reinfeldt. Bra. Visa det! Om Arbetsdomstolen följer EG-domstolens utslag så borde en principiell diskussion om stridsåtgärder att följa. Detta är välkommet. De senaste åren har visat på flera klavertramp i hanteringen av konflikter från LO-fackligt håll. Man har kört på med bulldozer och litat på att ha regeringen bakom ryggen vilka krav man än ställer, det partibundna fackets baksida.
Stridsåtgärder måste stå i rimlig proportion till konflikten. Det bästa vore om parterna klarar av att hantera proportionalitetskrav på egen hand, utan ny lagstiftning. Annars måste regeringen agera. Den svenska arbetsmarknaden behöver inte fler Go home-körer vid byggkonflikter och fler pinsamma salladsbarsbråk (stridsåtgärder mot en arbetsplats där man saknar medlemmar). Det vinner arbetstagarna, företagarna, Sverige och den moderna svenska modellen på.
Olof Jonmyren
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!