En skandal där alla står som förlorare

Övrigt2006-11-28 16:37
Det är fult att tjuvkika. Det är inte heller särskilt snyggt att ge bort nyckeln så att andra ska frestas att smygtitta. Snart får vi reda på om det är olagligt.
Fyra folkpartister, en journalist och en socialdemokrat åtalas för intrång på socialdemokraternas interna datanät, Sapnet. Den så kallade dataintrångsskandalen har visserligen drabbat socialdemokraterna, med följden att en del av deras skolpolitik och viss valplanering hamnat i motståndarens händer. Men skandalens efterspel har redan kostat folkpartiet väljare och anseende och en rättsprocess kommer att höja det politiska priset för det nyfikna spioneriet ytterligare.
SSU:aren som spred användarnamn och lösenord fantasifulla sigge respektive sigge till folkpartiet, drar en skammens rodnad över det egna partiet. Här avslöjades ett säkerhetstänkande på amatörnivå. Fast det var ju inte precis kronjuvelerna som folkpartisterna kom över. Och om det hade stått klart för allmänheten att det var en socialdemokrat som läckt de hemliga inloggningsuppgifterna så skulle det säkert ha tvingat fram ett något lägre tonläge i debatten även från partisekreterare Marita Ulvskog (s).

Var detta då på något sätt avgörande för valutgången? Ingalunda. Folkpartiet rasade lite ytterligare i opinionen. Socialdemokraterna fick trorligen extra några sympatiröster, men förlorade den älskade makten. Så hade det blivit ändå. Men skandalen skapar idel förlorare. Inkluderat politikens allmänna anseende.
För de personer som åtalats är det naturligtvis en personlig förödmjukelse och ett hårt slag mot karriärmöjligheterna, såväl inom politiken som i dess närhet. Förre partisekreteraren Johan Jakobsson (fp) lär få bära ett mer övergripande ansvar, för att han inte avstyrde eller stoppade verksamheten när han fick vetskap om den. För före detta Expressenjournalisten Niklas Svensson är åtalet visserligen allvarligt, men yrkesmässigt nyfikna journalister brukar ganska snabbt tas till nåder i någon form.

Frågan blir automatiskt hur skandalen och åtalen påverkar utbildningsminister Lars Leijonborgs partiledarskap. Kan han sitta kvar? Han är inte åtalad, inte heller anklagad för något. Men det hände på hans vakt. I den partiorganisation som han har det yttersta ledaransvaret för. Det är klart att det påverkar.
Vi kan nog räkna med att folkpartiet har en annan partiledare i nästa valrörelse, särskilt om opinionssiffrorna fortsätter att svikta. Då kommer Leijonkungen att behöva abdikera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om