En smärtsam men ytterst viktig skoldebatt

Det dundrade till i Nyköpings skolvärld. Kommunens tjänstemän vill forma­ om hela grundskolan.
Kommunen har inte råd att låtsas som kvalitetsproblemen inte existerar. Inflyttningsorten Nyköping kan inte ha en grundskola som har bland de sämsta utbildningsresultaten i landet.

Övrigt2010-04-21 05:36

Problemen är kända sedan länge. Men nu försöker man göra något radikalt.
Det är ett ambitiöst förslag. Förändringarna syftar till lägre lokalkostnader, motverkad segregation och att få mer över till själva lärandet. Få skolor står orörda.
Detta lär väcka starka känslor. Men att sätta sig på hälarna och säga nej, nej, nej löser ingenting. Debatten må ibland vara smärtsam, men den är relevant.
Det vi vet är att grundskolan av i dag inte håller måttet. En attraktiv inflyttningskommun måste ha en kostnadseffektiv skola med hög utbildningskvalitet. Därför föreslår tjänstemännen att grundskolan får färre enheter. Man räknar samtidigt med att konkurrensen om eleverna ökar och att friskolorna blir fler, särskilt i innerstaden. Det är ett högst sannolikt scenario. Föräldrarnas och barnens rätt att fritt välja skola är här för att stanna.
Uppsidan är att omorganisationen utgår från tydliga kvalitetskrav. Det är inte bara lokaler som dryftas, utan också lärarkompetens. Man tassar dock mer försiktigt fram på den punkten än i lokalfrågan.
Med förändringarna ska det bli lättare att rekrytera lärare med hög kompetens till den kommunala skolan. Underförstått att de bästa lärarna inte vill jobba i små kommunala enheter eller pendla mellan arbetsplatser.
En baksida är att skolorna på landsbygden brandskattas på fjärde- till sjätteklassare. Men de minsta elevernas nära skolgång värnas – och det är för dem som närhetsprincipen väger som tyngst. Att bussa små barn alltför långt, alltför tidigt, kan sällan eller aldrig sägas vara en kvalitetshöjande åtgärd ur ett elevperspektiv.
Tjänstemännen vill lägga ned två skolor, Stavsjö (som är lagd i malpåse) och Blomenbergska i Lästringe. I det senare fallet lär sista ordet inte vara sagt. Lästringeborna diskuterar en friskola. Lägger kommunen ned bör man därför vara öppen för att låta en friskola ta över i lokalerna.
Förändringarna i centralorten kommer också att ruska om. Särskilt förslaget att göra fyra högstadieskolor till två, varav en helt ny nära Rosvalla. När skolorna dessutom föreslås ligga relativt nära varandra blir det betydligt längre till närmaste kommunala högstadieskola från såväl Oppeby som Harg.
Nyköpings kommunala grundskolor har en svår men nödvändig förändringsprocess framför sig. I november sätter politikerna ned foten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om