En svart morgon i Moskvas tunnelbana

Från Stockholm är det närmare till Moskva än till London eller Bryssel. Men för genomsnittssvensken är det ­mentala avståndet längre. Än så länge.
Den ryska huvudstaden skakades i går av två självmordsdåd, vars förödelse påminner om bombattentaten i London eller Madrid. Terrorn är sig lik.

Övrigt2010-03-30 05:00

I takt med globaliseringen kommer även de mentala avstånden att minska mellan Stockholm och Moskva. Vi handlar ungefär samma saker, lyssnar på ungefär samma låtar och fikar på ungefär samma kedjor. Vi när snarlika livsdrömmar.
Men under det senaste decenniet har Moskvaborna utsatts för en rad terrordåd. Många kopplades till konflikten i Tjetjenien, där ryska trupper slåss mot separatister. Tunnelbanan i Moskva drabbades senast för sex år sedan. I denna är det enormt många människor i rörelse varje dag – vilket gör den till en tydlig måltavla för terrordåd.
Vilka som ligger bakom gårdagens bomber är fortfarande oklart. Det spekuleras i Tjetjenienkopplingar, men också om inbördes rivaliteter och omfattande korruption i det auktoritära ryska styret. Det är inte bara det oroliga Kaukasus som kan förklara varför två människor spränger sig själva i luften i den ryska huvudstadens tunnelbana. Men det är en förklaring som ligger nära till hands.
Från USA, EU och från Nato kom snabbt uttalanden till stöd för den ryska ledningen. I kampen mot terrorismen har dessa stater och organisationer gemensamma nämnare, trots att man ibland står på motsatt sida i andra säkerhetspolitiska frågor.
Kampen mot terror, särskilt den terror som är färgad av politisk islamism, förenar USA:s och Rysslands intressen. Vi såg det i umgänget mellan George W Bush och Vladimir Putin. Detsamma märks i relationerna mellan Dimitri Medvedev och Barack Obama. Ryssland har Tjetjenien. USA har Afghanistan. Det handlar om olja, om naturgas, men sannolikt allra mest om maktbalans i Centralasien.
Som en följd av attackerna i tunnelbanan lovar den ryska ledningen att ”krossa terrorismen”. Om dådet kan kopplas till Kaukasusområdet kan vi räkna med en hårdför rysk reaktion och en upptrappning av våldet i regionen. Sådan är konflikttraditionen, det är hårt mot hårt.
Bomberna i Moskva minskar inte andra människors lidande, varken i Tjetjenien eller någon annanstans. Oavsett vilka som har orkestrerat detta blodiga dåd, är det viktigt att påminna om alla de oskyldiga som befann sig på fel plats vid fel tillfälle. Precis som sina medmänniskor i Stockholm, i London, i Bryssel var de på väg till jobbet den här måndagsmorgonen.
Men de kom aldrig hem igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om