Filmen berättar om hur mänskliga svek leder fram till ett tragiskt självmord. Men framförallt berättar den om hur unga tjejer utnyttjas i en hänsynslös, gränslös sexhandel.
I verkligheten hette Lilja just Dangoule. Efter att ha arbetat som prostituerad åt svenska män tog hon sitt liv i januari 2000 genom att hoppa ner från en motorvägsbro utanför Malmö. Bredvid en av stadens mest trafikerade infarter såg 16-åriga Dangoule sin enda utväg i döden.
Det är snart tio år sedan Dangoule lurades till Sverige från Litauen, men den internationella traffickingen har inte upphört. Sedan den omdebatterade sexköpslagen instiftades har prostitutionen i stället kommit att ändra karaktär. Gatuprostitutionen är mer eller mindre försvunnen. Internets kontaktmöjligheter har fått sexhandeln att flytta in bakom fördragna persienner.
Vägen till helvetet sägs vara kantad av goda intentioner. Sexköpslagen kan mycket väl vara en sådan intention. I går kom nya uppgifter som än en gång visar hur prostitutionsbekämpningen har misslyckats. Trots att Alliansregeringen hittills satsat 200 miljoner kronor på att bekämpa trafficking ses inte prostitution som ett prioriterat brott (Ekot 4/5).
Låga straff och långa spaningstider gör inte det ekonomiskt försvarbart att bedriva det aktiva polisarbete som krävs. Det innebär att sexköpslagen i praktiken är en symbol. Symbolik kan i och för sig vara slagfärdig. Men har lagar, som bokstavligen kräver att förövaren ertappas med byxorna nere, något existensberättigande? På vilket sätt hjälper en sådan form av sexköpslag brottsoffret?
Svaren är inte självklara. När Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) under valborgshelgen samlades för förbundsstämma i Östersund kom sexbrottslagen åter i fokus. Utifrån ett principiellt, ideologiskt perspektiv valde CUF att rösta för ett avskaffande sexbrottslagen. "Några är kära, några är kåta", motiverade CUF:s Hanna Wegenius beslutet.
Därmed väljer förbundet att se prostitution som en frivillig transaktion mellan två jämställda individer. I den bästa av världar skulle så vara fallet. Men vi lever inte i den bästa av världar. Därför behövs sexköpslagen – även om den bara är symbolisk. Dangoule var varken kär eller kåt. Hon var pank och blev lovad ett jobb som bärplockare.
En symbolisk sexköpslag
Säg namnet Dangoule Rasalaite och de flesta vet inte vem personen i fråga är. Säg Lilja och det går upp ett ljus. Lukas Moodyssons hyllade Lilja 4-ever är en vacker film om ett alltför kort människoöde.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!