En talande ommöblering

Det var inte oväntat, men statsminister Fredrik Reinfeldts ommöblering av regeringen var omfattande. Men också nödvändig.
Trots allt valde ­Fredrik Reinfeldt ändå den vänliga ­vägen.

Övrigt2010-10-06 05:00


Han utökade antalet ministrar i stället för att tvinga några av Allianspartierna att avstå poster. Det ska ses som en investering i samarbetsklimatet, även om det inte råder någon tvekan om vilka som har sista ordet i regeringen. Det är Moderaterna, som nu stärker sitt grepp kring de centrala positionerna i regeringen.
På två av de mest ansatta ministerpositionerna sätter partiet in nya egna krafter. Hillevi Engström får ta över Sven-Otto Littorins fallna mantel på arbetsmarknadsdepartementet – med Folkpartiets Erik Ullenhag som integrationsminister och bisittare. Ulf Kristersson får ta över som måltavla för frågorna kring sjukförsäkringen. Nödvändiga och relevanta reformer bildar grunden för politiken, men uppdraget är ofta otacksamt.

Även övriga Allianspartier byter uppställning och flera ministerportföljer får nytt innehåll. En av de nya ministrarna är Centerpartiets Anna-Karin Hatt, 38. Hon är fil kand i statskunskap och blir nu IT- och regionminister. Mindre känt är att hon under en tid 1997 skrev ledarkrönikor här i SN. Ministeruppdraget är hennes första utsatta politiska uppdrag. Å andra sidan har hon den senaste mandatperioden varit en av partiets absoluta centralgestalter på tjänstemannasidan i Rosenbad.
Däremot blev det ingen ministerpost för partiets främsta framtidsnamn, Annie Johansson.
Centerpartiet får dock retirera från infrastrukturfrågorna, där tar Moderaterna över. Åsa Torstensson var den svagaste av Centerns ministrar och misslyckades med att säkra politisk valuta för regeringens historiskt omfattande satsningar på infrastrukturen.
I fortsättningen blir det Catharina Elmsäter Svärd (M) som får försöka undvika att få skulden för att SJ:s tåg ställs in när det börjar snöa.

Det sägs förstås många vackra ord om ministrarna som nu får lämna regeringen, och det hör till. Men de som nu utgår ur laguppställningen tillhör dem som gjort det svagaste intrycket.
Det svåraste beskedet måste ha varit att peta högskole- och forskningsministern Tobias Krantz (FP). Till skillnad från övriga som lämnar regeringen fick han inte ens en mandatperiod på sig.
Den stora ommöbleringen av regeringen sänder entydiga signaler. Som minister kliver du antingen fram – eller av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om