En teaterlek som bygger på samarbete
Trodde du att teater bara är färdiga repliker och repeterade scener? Glöm det. När Propellerteatern kör sin improvisationsföreställning Fritt fall är allt utan säkerhetslina. På lördag har de premiär på Nyköpings teater.
Alltså kan publiken välja om scenen ska vara i maffiastil, som barnprogram, Norénpjäs, drama, musikal, schlager, opera eller vad det kan vara. Det enda som är förbestämt är vilka tekniker gruppen ska använda sig av och i vilken ordning. En scen kan till exempel gå ut på att replikerna ska sägas från A till Ö. I en annan måste en person dö på slutet, men man vet inte vem. När SN är på plats får vi bevittna en blinddate mellan en dagisfröken och en präststudent och ett dödsfall på en badstrand, som sedan spelas igen i schlagertappning.
Gruppen är helt beroende av publiken, som oftast är med på noterna.
Om det är en ovan publik kan de behöva några minuter för att fatta, men sen brukar det lösa sig, säger Daniel Högefjord.
Och det som är så bra är att det funkar på alla åldrar. Barnen till exempel brukar älska improvisationsteater, fyller Marie Anstadius i.
Teaterformen bygger helt och hållet på samarbete och för Propellerteatern som i sommar har funnits i fem år är tilliten till och tryggheten med varandra A och O.
Man ger till och får från varandra hela tiden.
Så det går inte att vara någon besserwisser som bara ska gå in och göra sin grej, förklarar Daniel Högefjord.
Någon regelbok för hur det ska gå till finns inte. Det finns dock en viktig grundregel: Att vara öppen och inte blockera de andra skådespelarna.
Om den andra till exempel föreslår att man ska sätta sig på en stol så får man inte säga nej, utan man ska vara bejakande, säger Jenny Frölander.
Propellerteatern har tidigare spelat småscener inom improvisationsteater, bland annat på Slakthuset och Pelles Lusthus. Med föreställningen på lördag är det första gången i ett större format.
Temat, som är det enda som är förbestämt, är livet. Föreställningen är en och en halv timme plus paus.
En kortvariant kommer att spelas på Slakthuset, nästa torsdag.
Marie Anstadius är konferencier och den som har kontakten med publiken och de andra tre är publikens redskap. Till sin hjälp har de också musikern Jenny Ros som improviserar musik till de olika scenerna.
Planen för gruppen är att kunna satsa på teatern som yrke, och de hoppas kunna få uppdrag på firmafester och events.
Så vitt vi vet är vi de enda i Södermanland som gör improvisationsteater på det här sättet, och här i Nyköping finns det ett ganska gott intresse, säger Marie Anstadius.
Gruppen är överens om att improvisationsteater är krävande, men bjuder på ett spännande möte med publiken.
Publiken får ju vara med på skådespelarens resa, säger Anna Frölander.
Det är som en lek. Och det är fantastiskt att få leka när man är vuxen, fyller Marie Anstadius i.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!