Den poesiintresserade företagsledaren beskrev Volvo som en tiger i behov av att släppas lös.
Tigerns hjärta placerade Li Shufu i Göteborg. Geely uppger att koncernen inte har några som helst planer att flytta tillverkningen av fler Volvomodeller ifrån Europa till Kina.
Och i ett kortsiktigt perspektiv är uttalandet trovärdigt.
Det är genom att kommunicera svenska idéer om solidaritet och säkerhet som Geely vill sälja in Volvo som varumärke hos den snabbväxande kinesiska medelklassen. I urbana, högutbildade Kina kan varumärkets skandinaviska historia ge Geely en nödvändig skjuts i konkurrensen med tyska prestigemärken.
Så länge Geely tjänar på att ha Volvos hjärta i Göteborg, kommer svensk fordonsindustri fortsätta att slå. Kinesiska Geely är en pålitligare ägare än holländska Spyker och lär inte få några problem med att tillföra nytt kapital i Volvo personvagnar. Prislappen från krisdrabbade Ford på drygt 13 miljarder kronor kan i sammanhanget betraktas som rena, rama reapriset. Geely omsätter förvisso inte mer än 11 miljarder – men företagets expansionsplaner är makalösa och få ifrågasätter i dag möjligheterna på den kinesiska marknaden.
Kina passerar snart 200 miljonstäder och en fjärdedel av landets befolkning på 1,3 miljarder människor räknas i dag som medelklass.
Volvo är en liten bricka, i den stora globala ekonomin. Om Geely lyckas i ambitionen att etablera Volvo personvagnar på den kinesiska marknaden talar väldigt lite för att Li Shufu skulle välja att låta produktionen stanna på västkusten.
I Kinas prestigekamp mot USA, om vilket land som ska ha världens största ekonomi, har den kinesiska fordonsindustrin avgörande betydelse. I kulisserna bakom Kinas första privata biltillverkare rör sig partiintressen som gärna ser en gradvis flytt till Shanghai.
Nästa gång Kina går in i tigerns år är 2022. Det kan mycket väl bli året när Volvo producerar sin sista bil i Sverige.