En titt i skärgårdens bygdegård

Nyköpings kommun har fått pengar från EU för att i ett projekt göra den gamla skolan på Långö till hela Sörmlands skärgårds bygdegård. Men Mats Karlsson, ansvarig för skärgårdsfrågor i kommunen, är besviken över att endast ett av tre projekt fick pengar.

Övrigt2002-06-28 22:35
Tillsammans med Södermanlands skärgårds intresseförening ska Nyköpings kommun utveckla Långö skola till Sörmlands skärgårds bygdegård.
Skolan med dess unika miljö, både inom- och utomhus, ska bli en mötesplats för besökare från fastlandet.
För skolklasser kan ett besök på Långö exempelvis vara ett komplement till vistelsen på Naturskolan på den närliggande ön Sävö, säger Mats Karlsson som har hand om skärgårds- och glesbygdsfrågor i Nyköpings kommun.

Projektet med Långö skola som skärgårdens bygdegård syftar till att ge människor en möjlighet att möta kulturarvet i skärgården, men också till att bevara och skapa jobb i den unika skärgården. Och för att bevara dessa unika miljöer krävs det att det finns människor som bor där ute, anser Mats Karlsson.
Det är lätt att leva i skärgården, men det är inte lätt att tjäna pengar där, säger Mats Karlsson. Enligt honom kommer den ökade besöksfrekvensen i och med den nya bygdegården att skapa sysslesättning för den bofasta befolkningen, något som annars är svårt.
Om ett år ska bygdegården stå färdig och då kommer det att vara möjligt att exempelvis gå guidade visningar på öns unika omgivningar eller ta en titt på hur en gammaldags skärgårdsskola kunde se ut.

Totalt har Nyköpings kommun ansökt om drygt 1,5 miljoner kronor i bidrag från EU:s så kallade strukturfonder för tre projekt, men endast erhållit bidrag för ett av projekten; bygdegården på Långö som fått 230 000 kronor.
Det två andra projekten gällde Sävös utveckling till en informationsport in i Nyköpings skärgård samt den totala skärgårdsutvecklingen i Nyköpings kommun.

Mats Karlsson har arbetat med ansökningarna för projekten under ett års tid och han är väldigt besviken och arg över att projekten fick avslag, speciellt projektet för skärgårdens utveckling.
Exakt samma slags projekt på Tjörn har fått betydande belopp tidigare år, säger han. Även Stockholms skärgård har beviljats bidrag.
Problemet är inte att det inte finns pengar, tvärtom finns det gott om medel att söka.
Mats Karlsson tror att anledningen till att projekten fick avslag är att det enbart finns 54 fast boende i Södermanlands skärgård, medan både västkusten och Stockholms skärgård har många fler invånare.

Vår lilla skärgård missgynnas till förmån för skärgårdarna i Stockholm och på västkusten. Regionaltänkandet slår igenom även när det gäller EU-stöd, säger Mats Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om