Lite bekymmersamt, säger kommunalrådet Urban Granström (S) om att Nyköpings kommun minskar i befolkning med 45 personer. Ett större minus har kommunen inte visat upp på tio år. Han var betydligt mer bekymrad som oppositionsråd när kommunen minskade med 20 personer tredje kvartalet 2008.
Det finns därför skäl att lyfta det Urban Granström då resonerade om under rubriken ”En varningsklocka för de borgerliga” (SN 18/12 2008). Då var det ett år sedan kommunen hade nått sitt mål om att öka befolkningen med 500 personer per år. Ambitionsnivån hade därför höjts till 700.
”Ett Nyköping styrt av socialdemokraterna skulle i det här läget lägga all kraft på att utvärdera och forma nästa steg i utvecklingen av Nyköping”, skrev det dåvarande oppositionsrådet. Nu som kommunalråd med makt är samma utveckling bara ”lite bekymmersam” och den föreslagna ”lösningen” densamma som 2008, fler hyresrätter.
En långsiktig positiv utveckling kräver betydligt mer än så. ”Självklart måste arbetet med att utveckla Nyköping utvärderas. Gör vi rätt saker och får de rätt effekt?” frågade Urban Granström redan 2008 och anklagade Nyköpingsalliansen för att vara passivt nöjd. Efter två år vid makten verkar inte heller hans styre ha hittat svaret på frågorna
Den rejäla inflyttningsökningen uteblir. Bankers bolånetak och skärpta krav på kontantinsats är lika för alla som konkurrerar om inflyttarna i Mälardalen. Nyköping har alla förutsättningar att vara en attraktiv inflyttningsort, detsamma gäller Trosa och Oxelösund som också visar tillfälliga minus. Bara Gnesta växer (SN 16/5).
Kvartalsvariationer är å andra sidan indikationer, inte givna sanningar. Sannolikt slutar även 2012 i ett befolkningsplus för Nyköping. Bilden av Nyköpings kommun behöver putsas. Pendlarbekymmer, svaga skolresultat och skakig kommunekonomi kan ha satt sina spår.
Det gäller att stå emot alla skattehöjningstendenser – och här har de rödgröna hittills hållit linjen. Samtidigt krävs nya former för att lansera östra Sörmlands spetsegenskaper, kanske också tydligare målgrupper, hyresgäster är för diffust. Hellre barnfamiljer med fast försörjning och 55-plussare som söker ett attraktivt boende nära vatten.
Utvecklingen av nya stadsdelar måste fortsätta. Småorternas och landsbygdsmiljöernas potential behöver tas till vara på ett smartare sätt.
Görs rätt saker och får de rätt effekt? Inte så länge de tillväxtmål som kommunen har satt förblir avlägsna prickar vid horisonten.